KONYA HABER
Konya
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9726 %0,51
47,6696 %0,57
4.370,98 % -0,34
Ara
BBN Haber Güncel Türkiye'de her yıl 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Türkiye'de her yıl 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor

İsraf ekonomisi had safhada. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı raporuna göre ülkede her yıl 23 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Kişi başına düşen yıllık gıda israfının 102 kilograma ulaştığı. İşte detaylar.

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 1 dk

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın (TİSVA) hazırladığı “2025 Yılı İsraf Raporu”na göre Türkiye’de her yıl ortalama 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu durum ülke ekonomisine milyarlarca liralık kayıp olarak yansıyor.

Kişi başına 102 kilogram gıda çöpe gidiyor

TİSVA raporu, Türkiye'de kişi başına düşen yıllık gıda israfı miktarını yaklaşık 102 kilogram olarak tahmin ediyor.

İSRAFIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU MEYVE SEBZE

İsrafın büyük çoğunluğunu meyve ve sebzeler oluşturuyor; üretilen meyve ve sebzelerin yaklaşık yüzde 35'i sofralara ulaşamadan ya kayboluyor ya da çöpe gidiyor.

İSRAFIN EN ÇOK YAŞANDIĞI YERLER

İsrafın en çok evlerde, hizmet sektöründe, perakende satış noktalarında ve dağıtım zincirlerinde yaşandığına dikkat çekiliyor.

İSRAF NASIL ÖNLENECEK

Raporda, israfı önlemek için pratik öneriler sunuluyor: İhtiyaçtan fazla ürün alınmaması, gıdaların doğru saklanması, ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi ve bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi gibi adımlar dikkat çekiyor.

Bu önlemlerin alınması halinde, çöpe giden gıda miktarının sadece yüzde 5 azaltılmasıyla on milyarlarca liralık tasarruf sağlanabileceği ve bu miktarla 900 bin ailenin bir yıllık geçiminin karşılanabileceği ifade ediliyor.

Fotoğraf: Ekonomim

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *