1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

Yılda ortalama 23 binin üzerinde depremin meydana geldiği Türkiye’de 6,7 milyon riskli konut bulunuyor. Özellikle 1999 öncesi yapılan ve yapı denetim şartı aranmayan binalar için büyük risk var

KONYA İLK 5’TE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde 6.7 milyon riskli konut var. Bunların 1.5 milyonu acil dönüşmesi gerekenlerden oluşuyor. Bakanlık, her yıl Türkiye genelinde 300 bin konutun dönüşümünü hedefliyor. Türkiye'de en çok riskli yapının tespit edildiği şehirler arasında 68 bin ile İstanbul başı çekti. İstanbul'u 18 bin 764 ile İzmir, 18 bin 203 ile Ankara, 10 bin 294 ile Antalya, 6 bin 343 ile Konya takip etti.

1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

YAPIDA KRİTİK TARİH

İzmir’de yıkıma yol açan 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası yapıların durumu tartışılırken ülke genelindeki riskli yapılar alarm veriyor. Dört bir yanı aktif faylarla çevrili olan Türkiye’de bazı büyükşehirlerde ciddi oranda riskli bina bulunuyor.  Özellikle 1999 yılından önce yapılan binalarda yapı denetim şartının olmayışı sebebiyle o binaların asıl tehlike olduğu vurgulanıyor.

1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

RİSK TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Bakanlığın riskli yapı tespitleri, kat malikleri tarafından başvuru üzerine yapılıyor.  Riskli yapılarla ilgili süreç, "tespit başvurusu", "risk tespiti", "riskli yapıların yıktırılması" ve "yıkım sonrası uygulama" olmak üzere, 4 ana aşamadan oluşuyor. İncelemeler sonucunda riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapan kurum ve kuruluşlarca İstanbul'da ilçe belediyelere, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine bildiriliyor.

1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

BUNLARA DİKKAT

-Bina 1999 yılında önce yapıldıysa

-Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa

-İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa

-Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa

-Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklar varsa

-Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları varsa

-Bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olma ihtimali bulunuyor.

 

1999 ÖNCESİ TEHLİKELİ

 

Depremin acı bilançosu

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde can kaybının 114 olduğunu açıkladı. İzmir’de arama kurtarma çalışmaları tamamlanırken depremde 1035 kişi de yaralandı. Yaralılardan 898'i taburcu edildi, 137 kişinin ise tedavisi devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.