Altın Nasıl Çıkarılır?

Madenlerden altın nasıl çıkarılır? Altın madenleri nerede bulunur? En değerli ve nadir bulunan elementler arasında kabul edilen altının bulunması ve çıkarılması nasıl yapılıyor
Altın Nasıl Çıkarılır?

Altın, başka maddelerin arasında yer aldığından dolayı ayrıştırma tekniği yöntemi sayesinde ortaya çıkarılmakta. Ayrıca madenlerde katman ve toprağın kazılması sonucunda altın yataklarının olduğu görülmekte. Nadir durumlarda ise kepçeler aracılığı ile büyük kaya parçaları koparılarak veya mikserlerde öğütülüp, elenerek de altın meydana çıkarılmakta. Öğütme işlemi sonrasında ise çok küçük parçalara ayrılmış olan bu cevherler, karıştırma tankına aktarılmakta. Karıştırma tankları içerisinde bulunan siyanür, sodyum ve hafif oksitleyici çözeltilerden özellikle siyanürlü uygulamalar ile birlikte en küçük altın taneciklerinin bile ortaya çıkarıldığı bilinmekte. Bir de siyanür uygulamasının, altın kalitesinin düşük olduğu esnalarda kullanıldığını da belirtmekte fayda var.

Geçmişe bakıldığında en değerli ve nadir bulunan elementler arasında kabul edilen altının, bulunması kadar çıkarılmasının da oldukça meşakkatli bir yol olduğunu belirtmek gerekiyor.

Altın genellikle içerisinde pek çok mineral bulunan kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunmaktadır. Altın madenleri çoğu zaman büyük kütleler halinde bulunmamaktadır. Altınlar topraklar arasında ince pullar şeklinde veya kayaçlar arasında şeritler halinde bulunmaktadır. Altonlar tespit edildikten sonra kazı yapılır ve toprak çıkarılmaktadır. Genellikle 1 ton topraktan 10 gram altın çıkarılmaktadır. Fakat bu durum maden yoğunluğuna göre değişmektedir. Çıkarılan altınlar karbon ve siyanür gibi kimyasallar ile saf haline getirilmektedir.

Madenden Çıkan Altın Nasıl İşlenir?

Altın madenden nasıl çıkarılır ve nasıl işlenir? Altın, çıkarılmasının ardından siyanür ve karbon gibi kimyasal işlemlerden geçirilmesi suretiyle saflaşır. Bilhassa bu süreçte kayaçlar üzerinde yer alan ince yapıdaki altınların saflaştırılma süreçlerinde siyanür tercih edilmekte. Madenden altın toplama işlemleri sonrasında ise bu değerli elementler belirli işlemlerden geçirilerek son halini almaktadır.

Peki, madenden çıkan altın için eritme işlemi nasıl yapılır? Nadir bulunan altının eritme işleminde ise öncelikle çok güçlü bir ısıya gerek duyulmaktadır. Bu sebeple bu işlemin genellikle ocaklarda, altının erime sıcaklığı olan 1.064 derece ve üstünde yapılması uygundur. Daha sonra eritme işlemi ile altına yeni şekillerin verilmesi gündeme gelir. Ayrıca bu altınların işlenmesi esnasında kullanılacak olan renkler de bir hayli önem taşımakta.

Renklere Göre Altınların Arasında Ne Tür Farklılıklar Yer Alır?

Altın, halk arasında sarı renge (yeşil altın) sahip olma özelliği ile bilinmektedir. Diğer renklere sahip olan altınlar ise karışım ile buluştuktan sonra renk alırlar. Karışım olması sebebiyle diğer renkler (pembe, beyaz vb.) zamanla değişebilirken saf halde olan sarı renkli altın, belirli bir zaman geçmesine karşın eski görünümünü korumaktadır.

Sarı altın yapım aşaması: Doğada nadir rastlanan altının doğal ortamında bulunan saf halinin sarı renk olduğunu bilmeyen yoktur. Bu doğrultuda bu saf hale ulaşmak için de hiçbir karışıma gerek duyulmamaktadır. Dolayısıyla altın ile imal edilmiş takılar halk arasında yeşil altın olarak da adlandırılabilmektedir.

Beyaz altın yapım aşaması: Altının beyaz renkli olabilmesi için nikel ve platin gibi karışımların altın ile buluşturulması gerekmektedir. Bu karışımların buluşturulması sonucunda ise gri veya hafif kirli bir beyaz renkli altına ulaşılmaktadır. Çok daha parlak bir beyaz altın elde edilmek istenirse, son olarak radyum kaplamaların yapılması gerekmektedir.

Pembe altın yapım aşaması: Nadir bulunan altın madeninin bakır ile karıştırılması sonucunda ise altına pembe tonlar kazandırılmış olmaktadır. Bu tür altınlar ise “rose altın” olarak adlandırılmaktadır.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.