Atatürk’ün sevdiği yemekler. Bu lezzetler vazgeçilmeziydi!
Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, Cumhuriyet’in kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 85.yılında anılıyor. Ulu Önderimizin hayatına dair merak edilenler arasında onun en sevdiği yiyecekler de geliyor. Google’de en çok aratılanların başında Atatürk’ün sevdiği yemekler yer alıyor.
VAZGEÇİLMEZİ TÜRK MUTFAĞININ İNCİSİ
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sofra adabına değer veren, sadeliği önemseyen biriydi. Hep az yemek yemeyle ilgili fikirlerini dile getiren atamız sofradan genelde tok kalkmazmış. Sofra adabına çok düşkün olan atamızın sevdiği yemeklerden bir diğeri de karnıyarık.
Atatürk'ün en sevdiği yemek etsiz kuru fasulye ve pilavdı. Atamızın kendi tabiri ile "yağlı fasulye" dediği etsiz kuru fasulye aslında kendisinin askeri öğrencilik yıllarından kalma bir zevki. Karavana yemeği olarak en çok pişirilen yemeklerden olan kuru fasulyeyi aşçısından da sık sık istediği bilinir.
KARNIYARIK VE BAMYAYI ÇOK SEVERDİ
Anne yemeğine düşkünlüğü de bilinen Atamızın damağından da lezzeti hiç gitmemiş olacak ki Selanik usulü hazırlanmış ıspanaklı böreği ayrı bir yere koyarmış. Atatürk'ün karnıyarık yemeğini pirinç pilavı ile yemeyi çok sevdiğini biliyoruz.
Sofrasında sağlıklı yiyeceklere hep yer veren Atatürk'ün kurutulmuş iç bakla veya mevsimiyse taze bakladan yapılan çok meşhur meze “Fava”yı da sofrasından eksik etmediği ifade ediliyor. Vazgeçilmezleri arasında etli bamya yemeği de yer alıyor.
PEYNİR TATLISI ONUN İÇİN ÇOK ÖZEL
Geleneksel Türk mutfağında çok fazla rastlamadığımız ve genel olarak tüketmediğimiz ancak sağlık açısından faydası saymakla bitmeyen kuşkonmaz, Atamızın en sevdikleri arasında yer alıyor. Atatürk'ün aşçısı atamızın kahvaltı alışkanlığını, yoğurt ve 1-2 dilim ekmek olarak anlatıyor.
Kahvaltılarında peynirli omlet yemeyi sevdiğini de yine aşçısının aktardığı notlardan biliyoruz. Atamız akşam yemeği sonrası acıktığı gecelerde veya kahvaltılarında omlet yemeyi ara ara tercih edermiş. Tatlıyla arasının pek iyi olmadığını bildiğimiz atamız, tatlı yemeyi tercih ettiği nadir günlerde aşçısından irmik helvası istermiş.
Atatürk’ün Selanik’te doğması, Selanik mutfağına ilişkin unsurları da önemli kılar ki çok tatlı sevmemesine rağmen peynir tatlısını sevdiği söylenir. Sabah da gül reçelini söylediği ifade edilir hatıralarda.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.