Bakan Bilgin'den 'EYT' ve 'asgari ücret' açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda devam eden Bütçe görüşmeleri kapsamında EYT ile ilgili açıklamalar yaptı.
Çalışma Bakanı Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar:
"Endüstriyel toplumda çalışma ilişkileri dediğimiz zaman endüstri ilişkileri bizim temel bir kavramımız haline gelmektedir. Bu kavramın içinde endüstri ilişkilerinde özellikle işçi-işveren ilişkisi önemlidir.
İşçi-işveren ilişkilerinde biz devlet olarak nerede duruyoruz? Bu soru bizim Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren bunu sık sık söylüyorum fert başına düşen milli gelirin 58 dolar olduğu zamandan itibaren devlet emekçilerinin, çalışanlarının hukukunu kendi şartları içerisinde düzenleyecek tedbirleri hep almaya gayret etmiştir. Bu kıdem tazminatı olarak bildiğimiz emekçilerimiz için önemli olan bir müessese 1936 tarihinde çıkan bir kanuna referans vermektedir. Çalışanlarını, emekçilerini koruyan bir sosyal devlet anlayışına dayanmaktadır.
Modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Sendikalar şu varsayım üzerine kurulmuştur; Sermaye kendiliğinden güçlüdür. Sermayenin gücünü dengeleyecek bir imkan olarak sosyal devlet sendikal özgürlüğü ve emekçilerin örgütlenmesi ilkesini benimsemiştir. Dolayısıyla emekçilerin örgütlenmesi, işçilerin örgütlenmesi ve sendikal özgürlükleri kullanması onları işverene karşı eşit hale getirecek bir müessese olarak teorik olarak düşünülmüştür. Bunu yaşatmak bu eşit ilişki iklimini oluşturmak bizim Çalışma Bakanlığının görevidir.
Geçen sene ilk asgari ücret düzenlemesinde yüzde 50 oranında artış yaptık, temmuz ayına geldiğimizde yetersiz kaldığını gördük aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde düzenleme yaptık.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Bugün görüşmelerimiz yeniden başladı, sürüyor. Çalışmalar başlamadan önce kamuoyunun beklentisi nedir diye araştırma yapıyorduk. Geçtiğimiz ay araştırma yaptırdık. Bu araştırmayı bir grup bilim adamı arkadaşımız yaptı. Kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı. 8 bin liranın üzerinde çıktı. İş verenlerin beklentisi 7 bin lira civarında çıktı. Asgari ücretliler Türkiye ortalamasından bahsediyorum 7 bin 600 lira çıktı.
Bu rakamlar bize fikir verdi. Tabii konuşulan rakamlar var ama benim komisyon çalışmaları sürerken bir rakam telaffuz etmem yakışık almaz. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri etkilemiyor.
Asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Küçümsenecek bir rakam değil, ciddiye almamız lazım. Bu gösteriyor ki asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil.
İstihdamı destekleyecek bir projemiz var. İlk defa uygulanan bir proje olacak. ‘Üretim Sürecine Katılım’ projesi olacak.
SÖZLEŞMELİYE KADRO
Sözleşmeli personeller hangi tür olursa olsun hepsini toparlayıp disiplin altına alıyoruz. Hemen kadroya geçiriyoruz. Sayı yaklaşık 500 bine ulaşacak. Çalışma teknik olarak bitti.
EYT DÜZENLEMESİ
EYT konusu Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan birisi. Beni arayan arkadaşlarımız, gazetecilerimiz, EYT’li olan yurttaşlarımız şu soruyor; EYT meselesi ne olacak? Herkesi dinlemek zorundayız en son odaları dinlemeye başladık. Hep devlet açısından ele alınan bir konuydu. Fakat doğrudan iş verenleri ilgilendiriyor.
Tüm detayları organize etmeye çalışıyoruz. Sözünü verdim ay sonuna kadar Meclis'e getireceğiz. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın. Bütün verileri ele alıp gerçekçi çalışma yapmamız lazım. Çalışma bittikten sonra Türk kamuoyu ile paylaşacağım.
Yaş sınırı kamuoyunda en çok tartışılan konulardan.
Bir de bizim çalışmanın teknik yönü ile ilgili problemler var. 1999 8 Eylül öncesini kapsıyor. Ama henüz o zaman bizde dijital kayıt sistemi yoktu. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz.
Asgari ücrette emekçimizden yana tavır alacağız."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.