Billur yenir mi? Billur haram mı?

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Keyifli sofralar için mangallar, kavurma sacları hazırlanırken akıllarda da “kurbanlık hayvanın neresi yenir”, “bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nerelerdir?”, “bu organların ne yapılması gerekir?” gibi sorular bulunuyor.
Billur yenir mi? Billur haram mı?

Kurban Bayramı için geri sayım devam ederken akıllara kurbanlık hayvanların hangi uzuv ve etlerinin yenip yenemeyeceğine ilişkin sorular geliyor. “Denizden babam çıksam yerim” diyenler gibi kurbanlık hayvanın her uzvunun yeneceğini iddia edenler var. Hatta özellikle hayvanların cinsel organlarının eşsiz lezzeti olduğunu ifade edip kebap önerilerinde bulunanlara rastlamak da mümkün.

Peki buna dinin bakış açısı ne. Özellikle cinsel organları ve husyeleri (yumurtaları) yenir mi? Mekruh mu, haram mı? Yoksa dinen caiz mi?

İşte bu soruların cevabı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verildi.

Söz konusu cevapta, “Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur (İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 553; el-Fetâva’l-Hindiyye, VI, 495).

Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, X, 12). Bununla birlikte Malikî ve Şâfiî mezheplerinde eti yenen hayvanların yumurtalarını (husye) yemek caizdir (Uleyş, Şerhu minah, V, 8-9; Zekeriyyâ el-Ensârî, Esne’l-metâlib, IV, 256).

Kurbanın veya başka bir amaçla kesilen bir hayvanın yenilmeyen kısımlarını toprağa gömmek, sağlık ve çevreyi temiz tutma açısından öncelikli olmakla beraber çevreyi kirletmemek kaydıyla, kedi ve köpek gibi hayvanlara da verilebilir” ifadelerine yer veriliyor.

İlgili Haberler

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum