Çin’den alıyor, Irak’a satıyoruz

​​​​​​İhracat potansiyeli sürekli artış içerisinde olan ve pandemiye rağmen rekorlar kırmaya devam eden Konya sanayisinin dış ticaretteki pazarları da belli oldu. Çin ve Rusya menşeili dış alımlar gerçekleştiren Konya imalatlarını Irak, ABD ve Almanya’ya gönderiyor
Çin’den alıyor, Irak’a satıyoruz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Konya’nın dış ticaret rakamları ve bu ticarette ülkelerin payları belli oldu. 2020 yılının korona virüs pandemisinin etkisiyle küresel çaplı ekonomik daralma ile tamamlanmasına rağmen ihracatını 2,16 milyar dolar seviyesine çıkarıp yeni bir rekor kıran Konya sanayisi, 2021’e de parlak bir başlangıç yaptı. Özellikle geçen ay 284 milyon dolarlık rekor ihracat çıtanın iyice yükselmesine yol açtı.

EN FAZLA İHRACAT IRAK’A

Konya sanayisinin ihracattaki göz bebeği ise Irak oldu. Irak’a yönelik geçen yıl 240.5 milyon dolarlık ihracat yapılırken, ikinci sırada yer alan ABD’ye 182 milyon dolarlık mal satıldı. Konya sanayisinin diğer gözde pazarları ise Almanya (145.8 milyon dolar), Rusya (84.5 milyon dolar), İtalya (63.8 milyon dolar), Suudi Arabistan (54.192 milyon dolar), Mısır (51.3 milyon dolar), İsrail (51.2 milyon dolar), Polonya (50,6 milyon dolar) ve İran (49.6 milyon dolar) oldu.

DIŞ ALIMDA ÇİN İLK SIRADA

Çin’den 194.4 milyon dolarlık ithalat yapan, Rusya’dan ise ağırlığı buğday olmak üzere 103 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiren Konya sanayisi ayrıca Almanya (57 milyon dolar), Tayvan (40.7 milyon dolar), Ukrayna (37.6 milyon dolar), İtalya (36,5 milyon dolar), Suudi Arabistan (24.5 milyon dolar), Hindistan (24.5 milyon dolar), Brezilya (23 milyon dolar) ve Güney Kore (22,6 milyon dolar) ülkelerinden ürün alımı gerçekleştirdi.

İMALATIN PAYI YÜZDE 96

ABD, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İtalya dış ticaret fazlası verilen ülkeler olurken Konya’nın ihracatında imalat payı % 96,1 oldu. Sektörlere göre ihracatı 89 ana sektör başlık altında gerçekleşirken bu sektörlerin başında makine, otomotiv yan sanayi ve demir-çelik işleme sektörleri gelmektedir. İthalatta ise tahıl, baklagil ve yağlı tohumlar ilk sırayı alırken bunu metal işleme makineleri ve takım tezgahları takip etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.