"Eşsiz bir mirasa ev sahipliği yapıyor"

"Eşsiz bir mirasa ev sahipliği yapıyor"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya GastroFest açılışında konuştu.

Konya'nın yemek kültürünün tanıtılmasının yanı sıra Türkiye'nin farklı lezzetlerinin de görücüye çıkacağı "Konya GastroFest" başladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla Konya Büyükşehir Belediyesince Ecdat Bahçesi'nde düzenlenen ve 3 gün sürecek festivalin açılış töreninde, yüzlerce yıllık bir birikimin, başkent Selçuklu'nun binlerce yemeği, şerbeti, sofralara özel tarifleri 1-4 Eylül'de Konya'da, gastronomi meraklılarıyla buluşacağını söyledi.

Konya mutfağı için "Yiyen hayran, yemeyen pişman" dendiğini hatırlatan Kurum, "Konya Mutfağı; Çatalhöyük'te doğan medeniyetlerle başlayan, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap ve erkanıyla yoğrulan muhteşem bir birikimdir. Dünyada tek anıt mezarı olan, Mevlevi dergahının baş aşçısı Ateşbazı Veli, Konya mutfağımızın, çok önemli tarihi bir ismidir." dedi.

Türk kültüründe yemeğin, sofrayla özdeşleştiğine değinen Kurum, sofranın, etrafında birlik ve beraberliğin sağlandığı, misafirlerin ağırlandığı bir sembol olduğunu dile getirdi.

- "Konya mutfağı, milyonlarca insanı bir araya getirmeye devam edecektir"

Kurum, ünü Türkiye'yi aşan Konya yemeklerinin birer marka olduğunu belirterek, "Bu markayı uluslararası platformlara taşımak hepimizin görevidir. Konya mutfağının bu potansiyeli vardır, bu lezzeti vardır. Gelen, bu lezzeti görmüştür, tatmıştır ve inanın; gittiği her yerde Konya mutfağını hayranlıkla anlatmıştır. Bu bakımdan gastronomi kültürüyle Konya mutfağı, Büyükşehir Belediyemizin yoğun çalışmalarıyla inşallah küresel bir marka olacak. Adeta etrafında kurulduğu muhabbetlerle gönülleri doyuran, Konya'nın insanlık birikimini, hoşgörüsünü, birlikte yaşama ahlakını dünyaya taşıma vesilesi olan Konya mutfağı, milyonlarca insanı bir araya getirmeye devam edecektir." diye konuştu.

Sofralardan iş yerlerine kadar her alanda israfın önlenmesi için büyük çaba sarf eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a hassasiyetinden dolayı teşekkür eden Kurum, "Sıfır Atık Hareketi israfın önlenmesinde bizim en büyük gücümüzdür. Sıfır Atık Hareketinin mutfağımızdan başlayarak evlerimize, dükkanlarımıza, iş yerlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, üniversitelerimize kadar her yerde bir kültür haline dönüşmesi en büyük hedefimizdir. Bu hedef için de hepimizin canla başla çalışarak, sıfır atığı hayatımızın bir parçası haline dönüştüreceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.

- Konya GastroFest'te yemeğin hikayesinin de anlatılacağı bir konsept oluşturuldu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ise yemeğin bir medeniyet olduğunu, evlerde pişen aşın kardeşliği, beraberliği pekiştirdiğini dile getirdi.

Usta, Konya'nın 10 bin yıllık medeniyetinde yer edinmiş tüm yemek çeşitlerinin "Konya GastroFest"te sergileneceğini belirterek, "İnşallah günümüz bereketli olsun. Bereketimiz taşsın, dökülmesin. İsraftan uzak, paylaşmayı bilen, sadece yemeğini değil, merhametini, sevgisini, barışını Konya'dan bütün dünyaya duyurmaya çalışan, bu vesileyle manevi iklimini her ortamda artırmaya çalışan Konyalı hemşehriler olarak, biz bize yakışanı yaparak, bu festivalde eminim çok güzel görüntülerle, çok güzel dostluklarla, uluslararası olarak gelen katılımcılarımızla oluşturduğumuz bağlarımızla Konya'mızı çok daha büyük bir medeniyet halinde tanıtma imkanı buluyoruz." diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Konya GastroFest'te yemeğin hikayesinin de anlatılacağı bir konsept oluşturduklarını ifade ederek, "Konya mutfağının Çatalhöyük'le yoğrulan, Selçuklu sarayında pişen ve Mevlevi mutfağında olgunlaşan öyküsü, Konya GastroFest'te en güzel etkinliklerle adeta yeniden hayat bulacak. GastroFest kapsamında yapılacak söyleşiler, konserler, müzikaller, çocuklara yönelik etkinlikler ve yemek yarışmalarıyla, festivalimiz bir şölen havasında gerçekleşecek." ifadesini kullandı.

Üniversitelerin aşçılık bölümünden mezun olan öğrencilere kuşakları giydirildi.

Mevlevi mutfağı aşçısı Ateşbaz Veli türbesinden getirilen tuz, Emine Erdoğan, Bakan Kurum ve katılımcılar tarafından toyga çorbasına atıldı.

Başkan Uğur İbrahim Altay şöyle devam etti, " Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin,Sadreddin Konevi’nin, Şems-i Tebrîzî’nin, Nasreddin Hoca’nın,Ateşbaz-ı Veli’nin şehrine; Selçuklu payitahtı Konya’mıza hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Çatalhöyük’le başlayan serüvenini, on bin yıldır aralıksız sürdüren ve onca medeniyete beşiklik eden Konya’mız, her anlamda eşsiz bir mirasa ev sahipliği yapıyor. Şehrimizin her sokağı tarihin köklü izlerini, her köşesi seyrine doyulmaz doğal güzellikleri barındırıyor.

Konya, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel ve büyük bir coğrafya. Sahip olduğu tüm güzelliklerinin yanında, Türkiye’nin ve dünyanın dikkatini çeken zengin bir mutfak kültürüyle de ünlenmiş durumda. Konya’mızda on bin yıl önce Çatalhöyük’le başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etti. Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu. Konya’mız aynı zamanda dünyada türbesi yapılan tek aşçı olan, Mevlânâ Hazretleri’nin baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretleri’nin de şehridir. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin;

gastro.jpg

SENİN TUZUNDAN ALAN ŞİFA BULSUN, SENİ ZİYARET EDENLER HUZUR BULSUN. AŞLARI ARTSIN EKSİLMESİN; TAŞSIN DÖKÜLMESİN

duasıyla övdüğü Ateşbaz-ı Veli Hazretleri; ateşe gönlünü nakşedip yemeklerini hikmetle pişirmiş, hepimizi derinden etkileyen sırlarıyla manevi iklimimizde müstesna bir yer edinmiştir.

Saygıdeğer Hanımefendi; Bizler, şehrimizin sahip olduğu bu eşsiz değerleri, sizlerin destekleriyle en iyi şekilde korumak, dünyaya tanıtmak ve Konya’nın saray mutfağını ve yöresel lezzetlerini gastronomi turizmine kazandırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Bu konuda bizlere yol gösterici olan ve hiçbir zaman desteğini esirgemeyen zat-ı âlinize şükranlarımızı sunuyorum… Konya’mızın gastronomi konusunda ön plana çıkması için birçok çalışmayı hayata geçirdik. Bu çalışmalar neticesinde Konya gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesine dâhil oldu. Yemeklerimizin tescilini almak için toplamda 101 ürünümüz için başvuruda bulunduk. Bugün itibariyle Konya’mızın birbirinden güzel 60 lezzeti, coğrafi olarak işaretlendi ve Konya’mıza has ürünler olarak tüm dünyada kabul gördü. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak; “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla geçen yıl ilk defa gerçekleştirdiğimiz ve üç günde 300 bin misafirin ziyaret ettiği Konya GastroFest, bu alandaki çalışmalarımızın zirvesi oldu. Bu yıl ikinci kez düzenlediğimiz Konya GastroFest’te; yalnızca yemeği değil, yemeğin hikâyesini de anlatacak bir konsept oluşturduk. Konya mutfağının Çatalhöyük’le yoğrulan, Selçuklu sarayında pişen ve Mevlevi mutfağında olgunlaşan öyküsü, Konya GastroFest’te en güzel etkinliklerle adeta yeniden hayat bulacak.

kurum.jpeg

GastroFest kapsamında yapılacak söyleşiler, konserler, müzikaller, çocuklara yönelik etkinlikler ve yemek yarışmalarıyla, festivalimiz bir şölen havasında gerçekleşecek. Saygıdeğer Hanımefendi, değerli konuklar; GastroFest’le aynı zamanda çok önemli bir meseleyi, bugün tüm insanlığı yakından ilgilendiren “israf ve tasarruf” arasındaki derin ayrımı bir kez daha idrak ediyoruz. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Hazretleri; “Yiyin emrini okuduğun gibi, israf etmeyin emrini de oku” buyurmaktadır. İşte bizlere sunulan nimetler ve zenginliklerimiz burada, insanlığın emrine sunulmuş vaziyette. Fakat hiçbir şeyin kalıcı olmadığı gibi, elimizdeki kaynaklar da israf edildiği takdirde kalıcı olmayacaktır.

kurumm-001.jpeg

Ve insanlık ne yazık ki israf nedeniyle gıda krizleriyle karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle yaptığımız her işte ve istifade ettiğimiz her kaynakta israf etmemeyi en büyük önceliğimiz haline getirmeliyiz. Özellikle yemeklerin geri dönüşümü konusunda Mevlevi mutfağında olduğu gibi atık miktarını en aza indirmeliyiz. Ancak bu şekilde daha yaşanılabilir bir dünyanın kapılarını aralayabilir ve kaynaklarımıza sahip çıkabiliriz. Kıymetli misafirler; Katılımları ile bizleri onurlandıran Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye; Konya’mıza her zaman her konuda destek olması ve bugün bizimle birlikte Konya gastronomisine verdiği değerden dolayı hemşehrilerim adına şükranlarımı sunuyorum. Yine, Konya’mızın her projesine katkı sağlayan hemşehrimiz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’a, Genel Başkan Yardımcımız Leyla Şahin Usta Hanımefendiye, milletvekillerimize, AK Parti ve MHP İl Başkanlarımıza, ilçe belediye başkanlarımıza, teşkilat mensuplarımıza ve bizimle yol yürüyen hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Konya’mızın tarihi mutfak kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir misyon üstlenen Konya GastroFest’in hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.