Konya’nın soğuk tatlısı yaz akşamlarını süslüyor. Ferahlatıcı lezzet sadece 3 malzemeyle yapılıyor
Osmanlı mutfağındaki diğer zerde tatlıları gibi safran, karanfil gibi aromatik tatlandırıcılar içermemesiyle bunaltıcı yaz akşamlarının vazgeçilmez lezzeti “Konya Zerdesi” ferahlatıcı tadıyla tercih sebebi oluyor. Pişirildikten sonra önce oda sıcaklığına gelene kadar kendi haline bırakılan ardından buz dolabında iyice soğuyana kadar bekletilen Konya’nın geleneksel lezzeti zerde, az malzeme istemesi ve kısa bir sürede hazırlanabilmesi sebebiyle çokça tüketiliyor.
SICAK YAZ AKŞAMLARININ BİRİNCİL TERCİHİ OLUYOR
Temel malzemeleri pirinç, şeker ve mısır nişastası olan zerdenin kıvamı ve lezzeti için ağır ateşte yavaş yavaş pişirilmesi gerekiyor. Ferahlatıcı tadıyla sıcak yaz günlerinde Adana’nın bicibicisi neyse zerde de Konyalılar için o anlama geliyor. BBN Haber, Konya mutfağının ayrılmaz bir parçası olan zerdenin en lezzetli ve pratik tarifini sizin için buldu. İşte Konya’nın geleneksel tatlısı zerdenin tarifi.
ZERDE İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
• Yarım su bardağı baldo pirinç
• 6 su bardağı su
• 1 su bardağı toz şeker
• 1/3 çay bardağı gül suyu
• Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
• Yarım paket vanilya
• 1 mama kaşığı limon kabuğu rendesi
ZERDENİN YAPILIŞI
Öncelikle pirinci yıkayıp 15 dakika kadar ılık suda bekletiyoruz. Ardından suyunu süzüp tencereye alıyoruz. Üzerine 6 su bardağı suyu ekleyip pirinçler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Pirinçler haşlandıktan sonra 1 su bardağı şekeri ilave ediyoruz ve 5-10 dakika daha kaynatıyoruz.
Bu aşamada limon kabuğu rendesini ve vanilyayı da ekliyoruz. Ardından yarım yemek kaşığı nişastayı bir miktar suyla ezip karışıma ilave ediyoruz. 10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz. Zerde kıvam almaya başlayacak; aşureden biraz daha sulu olması yeterli. Son olarak gül suyunu da ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Tatlımız hazır!
Zerdeyi oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutmanızı öneririz. Geleneksel Konya usulünde süsleme yapılmasa da arzu ederseniz üzerini çilek, incir veya fıstıkla renklendirebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.