EYT’de yaş şartı geldi mi?

EYT’de yaş şartının getirileceğine dair medyada çıkan haberler üzerine EYT’liler büyük bir hayal kırıklığı yaşarken tepkiler de beraberinde geldi.
EYT’de yaş şartı geldi mi?

EYT’de yaş şartının getirileceğine dair medyada çıkan haberler üzerine EYT’liler büyük bir hayal kırıklığı yaşarken tepkiler de beraberinde geldi.

Özellikle hükümete yakın medya kuruluşlarında yer alan “kadınlara 48, erkeklere 50 yaş şartı getirilecek” yönündeki haberler üzerine sosyal medyadan örgütlenen EYT’liler yeni bir mağduriyete yol açılmamasını istedi.

Aylardır aralık ayını bekleyen EYT’liler yıl bitmeden müjdeli haberi almak ve yeni yıla “emekli” olarak girmenin hesabını yaparken takvimde yaşanan gecikme ve medyada yer alan haberler emeklilik hesapları yapan milyonlarca EYT’liyi endişelendirmeye başladı. Daha önce açıklanan “SSK'lılar için erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl bekleme süresi ve en az 5 bin gün prim ödeme” şartının yanı sıra “yaş şartı”nın tekrar konuşulmaya başlamasını tepki gösteren EYT’liler “biz yıllardır bekliyoruz, yeni bir mağduriyet yaşanmasın. EYT’liler ikinci kez yaşa takılmasın” diyerek serzenişte bulunuyor. Sosyal medya gündeminin de en önemli konu başlıklarından birisini oluşturan EYT’liler seslerini daha gür duyurmak amacındalar.

Öte yandan işveren kesimi ise kademeli emeklilik ve EYT’lilerin tazminat ödemelerinde kredi desteği gibi seçeneklerle hükümetin kapısını çalmış ve ilk etapta olumlu yanıt almıştı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT'li olmak için öncelikle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamak ve prim yatırmak gerekiyor. Herhangi bir prim şartı getirilmese bile 8 Eylül 1999 öncesinde prim şartı SSK'da 5.000 gün olarak uygulanıyordu. Buna göre en az 5.000 günün olması gerekiyor. Yine SSK'lılar için erkeklerde 25 kadınlarda ise 20 yıl bekleme süresi bulunuyor. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise erkeklerde 9.000 gün (25 yıl), kadınlarda ise 7.200 gün (20 yıl) prim isteniyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum