Iasos Antik Kentinde “Pazaryeri ve Karşılama Merkezi Çalıştayı” Yapıldı

Muğla’nın Milas İlçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesinde bulunan Iasos Antik Kentinde “Pazaryeri ve Karşılama Merkezi Çalıştayı” Yapıldı
Iasos Antik Kentinde “Pazaryeri ve Karşılama Merkezi Çalıştayı” Yapıldı

Muğla’nın Milas İlçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesinde bulunan Iasos Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Baldıran kazı başkanlığında Muğla Valiliği’nin de destekleri ile çalışmalar yürütülüyor.

Bodrum’un kuzeyinde Güllük Körfezi’nde bulunan yarımada üzerinde doğa ile iç içe olan tarihi antik kentin çehresi de Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve farklı kurum ve kuruluşların destekleri ile son dönemde yeni projelerin hayata geçirilmesiyle yeni bir destinasyon alanı olacak. Bu kapsamda; “Kültürel Mirası ve Çevre Değerlerini Koruma Programı” kapsamında Milas Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü KUDEB Birimi, Iasos Kazı Başkanlığı, Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği, İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Akademisi (AURA İstanbul), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin katılımı ve DYO’nun destekleri ile 21-25 Nisan tarihleri arasında Muğla’nın Milas İlçesine bağlı Kıyıkışlacık Mahallesinde bulunan Iasos antik kentinde “Iasos Pazaryeri ve Karşılama Merkezi” özelinde bölgenin kültür ve çevre değerlerinin korunmasına yönelik öneriler sunulması ve gelecek projeksiyonunun belirlenmesi amacıyla çalıştay gerçekleştirildi. Yapılan çalıştayda katılımcıların tarihi dokuya uygun uygulanabilir projelerin ortaya konulması amaçlandı. İki gün süren kentteki gezi ve çalışmalardan sonra çalıştay kapsamında antik kentteki alan gezisine yönelik ön araştırmalar ise 24 Nisan Pazar günü saat: 10.00-13.00 arasında Milas Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda proje yürütücüsü, katılımcı ve destek veren kurum ve kuruluşlarla paylaşılarak gerçekleştirildi. Yoğun çalışma sonucunda farklı kurumların katılımı ile gerçekleşen çalıştayın değerlendirme toplantısında genç mimarlar çalışmalarını katılımcılara paylaştı. AURA İstanbul kurucusu olan Mimar Yılmaz Değer, Muğla Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zühre Sözeri, Iasos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran, Milas Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Mutlu, Milas Mimarlar Odası Başkanı Ayşegül Keskin Iasos ile ilgili sürdürülebilir proje fikirlerinin ortaya çıkmasında emek veren AURA İstanbul’un genç mimarlarına teşekkür ederek, bu çalışmanın sadece pazaryeri ve karşılama merkezi özelinde değil, antik kentin kapsamlı ele alınması yönünden tamamının projeye entegre edilmesi açısından değerlendirildiği için başarılı ve özgün bir çalışma olacağını dile getirdiler. Çalıştayın son günü ise Ernur Öztekin rehberliğinde Milas kent gezisi gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.