İmar barışı çıkacak mı?

Seçim öncesi sıcak gündemlerden birisi de “imar affı” oldu. Kamuoyu, 2018-2019 döneminde çıkan ve binlerce vatandaşın yararlandığı İmar Barışı uygulamasının yeniden çıkarılmasını istiyor
İmar barışı çıkacak mı?

İMAR BARIŞI BEKLENTİSİ VAR
Cumhuriyet tarihinin en çekişmeli seçimlerinden birisi olarak tarihe geçmesi öngörülen 2023 Seçimleri için hem Cumhur İttifakı hem de Millet İttifakı’nın hummalı çalışmaları sürüyor. Seçimler öncesinde vaat ve müjdelerle toplumun her kesiminin yüzünün güldürülmesi amaçlanırken, “imar affı” beklentisi de yeniden tavan yaptı.
EN SON 5 YIL ÖNCE ÇIKARILDI
Hükümet geçtiğimiz yıl “icra borçlarının yapılandırılması”, “varlık barışı” ve “vergi affı” gibi aflar getirirken ilk kez 1984 yılında çıkartılan son olarak da 2018 yılında AK Parti hükümeti döneminde hayata geçirilen ve 31 Aralık 2019 tarihinde sona eren “İmar barışı” uygulamasına yönelik de beklenti arttı. Vatandaşlar bu noktada yeni adımların atmasını bekliyor.
MÜLKİYET SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
2023 Genel Seçimleri öncesinde de Ankara kulislerinde yeni bir imar affı çıkacağı konuşuluyor. İmar Affı ile birlikte başta gecekondular olmak üzere imar yasasına uymayan tüm binalar üzerine yapılacak işlemler tespit edilip yeni düzenlemelerle vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturuluyor. İmar affı ile kaçak ve çarpık yapılaşma engelleniyor.
TARIM ARAZİLERİ KAPSAM DIŞI
İmar barışında arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan bedelin konutlarda % 3'ü, ticarette % 5'i olacak şekilde belirleniyor. Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamayacağı için İmar Barışı kapsamına girmiyor. Bu tür araziler üzerindeki yapılaşmalara da yapı kayıt belgesi alınamıyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum