Minyatür tavuk 'İspenç' 

Minyatür tavuk 'İspenç' 

Osmanlı döneminde tavuk yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği İspençin yerli ırk olarak tescillenmesi için 3 yıl süren akademik çalışmalar tamamlandı.

Türkiye'nin, Denizli ve Gerze'den sonra üçüncü yerli tavuk ırkı olarak tescillenmesi planlanan "İspenç ırkı" için yapılan bilimsel çalışmalar tamamlandı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Demir Özdemir, Mersin'in Mut ilçesinde yer alan Dağpazarı Kilisesi'nin tavanlarında da ispenç tavuklarına ait figürlerin yer aldığını ifade etti. Özdemir, "Avrupalılar küçücük bir bölgede 15-20 tane bize ait tavuk ırkı var diyebiliyorlar ancak Türkiye'de şu ana kadar tescil edilmiş iki tane ırk var" diye konuştu.

İSPENÇ IRKI

Halk arasında "cin tavuğu" olarak da bilinen ispenç ırkı, gül ibik şekli, yüzdeki tam sakal tüyleri, bol paça tüyleri gibi kendine has özellikleriyle, Avrupa'daki ırklarından kolayca ayırt edilebiliyor. İspençler, vücut yapısının küçük ve gösterişli kısa bacak uzunluğunun yanı sıra diğer tavuklarda dört olan her bir ayak parmak sayısının beş olmasından dolayı yetiştiriciler arasında "minyatür tavuk" olarak da biliniyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda, bakıcısına günlük 65 gram yem tüketimiyle maliyet ve yıllık 200 yumurta üretimiyle büyük avantaj sağlayan ortalama 700 gram ağırlığındaki ispençlerin, daha çok Marmara ve Ege bölgelerinde, beyaz, siyah, sarı karyağdı, siyah karyağdı ve al renklerinde, yaşamlarını sürdürdüklerine rastlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.