"Koronavirüs değişime uğradı! Artık daha az ölümcül!"

"Koronavirüs değişime uğradı! Artık daha az ölümcül!"

Selçuk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’den ümit verici açıklama

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, korona virüsünde yaşanan mutasyona dikkat çekerken, ilk başta daha kolay bulaşan, hızlı yayılan ve daha ölümcül olan virüsün saldırgan yapısını kaybettiğini ifade etti 

Selçuk Üniversitesi önceki dönem rektörü, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin, korana  virüsü ve virüsün mutasyona uğramasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Virüsün insanlar lehine bir değişime uğradığına dikkat çeken Şahin,  “COVİD-19 virüsünün insanlara ilk bulaşan formu ile bu gün insanları hasta eden formu arasında önemli farklılıklar oluşmuştur. İlk virüs daha kolay bulaşıyor, daha hızlı yayılıyor ve daha ölümcül seyrediyordu. Günümüzde bu özelliklerde insanların lehine değişiklikler oluştu” dedi.

SALDIRGAN ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR

Virüsteki değişimi açıklayan Şahin, “Virüsler yaşamlarını sürdürebilmek için başka canlılara muhtaçtırlar. Amaçları yaşamaya devam etmektir, konakçısı olduğu canlıyı öldürmek değildir. Ancak virüsün kendi yaşamını sürdürmek için ortaya koyduğu birçok işlem konakçıya zarar verir. Ayrıca konakçının savunma sistemi virüsü düşman olarak gördüğü için yok etmeye çalışır. Virüs kendisine yönelen bu saldırıya karşı savunmaya geçer ve yaşamsal eylemlerine kendisini savunma eylemlerini de ekler. Bu durum konakçı için riski daha da artırır. Bu mücadele virüs ile bulaştığı her konakçı arasında sürüp gider. Her mücadeleden virüs hem hasar görür, hem de konakçısı ile uyum içinde yaşayabileceği değişimlere uğrar. Ayrıca bu sürecin sonunda insan savunma sistemi de çeşitli savunma yöntemleri geliştirir. Bu gün için gelinen noktada virüsler saldırgan özelliklerini her konakçıda biraz kaybederek yeni konakçılar için daha az zararlı hale geldiler. Ancak bu durum asla gevşemeye neden olmamalıdır. COVİD-19 halen kendinden önceki insanda yaşayan türlerden daha tehlikelidir” dedi. 

TÜRKİYE SÜRECİ İYİ YÖNETTİ

“Türkiye olarak bu süreç çok iyi yönetildi ve özellikle biyolojik açıdan yıkıcı bir tahribat oluşmadı” diyen Şahin, “Sürecin iyi yönetilmesinde birçok faktör etkili olmuştur. Bunlar sırasıyla; tedbirlerin zamanında alınması ve milletimizin büyük çoğunluğunun tedbirlere uymasıdır. Ayrıca çok güçlü bir sağlık sistemi altyapımızın olması, iyi eğitimli sağlık çalışanlarımızın olması ve en önemlisi de devletimizin bu konuda tüm imkanlarını insanımız ve tüm insanlık için seferber etmiş olmasıdır. Bu konuda ülkemizin izlediği açık ve şeffaf politika hem vatandaşlarımız arasında, hem dünyada ülkemize karşı güveni artırmıştır. Sürecin alınan tedbirlerle geniş bir zaman aralığına yayılması ve uygulanan etkin tedavi yöntemleri can kayıplarımızı azaltmıştır. Hem sağlık harcamalarının maliyeti, hem bir süreliğine durma noktasına gelen genel ekonomik kayıpların bir yansıması olacaktır. Bu durumun milletçe üstesinden gelebilecek durumdayız. Bu konuyu birilerinin siyasi ranta çevirmelerine ve istismar etmelerine izin verilmemelidir” diye konuştu. 

TEDBİRLERE SIKI BİR ŞEKİLDE UYALIM

Son olarak rehavete girilmemesi uyarısını yapan Şahin, şu ifadeleri kullandı: “Hastalıkla ilgili ortaya çıkan bu iyimser tablo bizi yanıltmasın. Tedbirlere sıkı bir şekilde uymaya devam etmeliyiz. Virüs ilk baştaki kadar olmasa da halen tehlikeli durumdadır. Her alanda kademeli olarak, yeni normallerle geleceğe yürümeliyiz. Bu konuda emeği geçenlere milletimiz adına minnet ve şükranlarımızı sunuyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.