ÜSYE ve ishal salgını yeni tip koronavirüs kaynaklı mı?
Son günlerde boğaz ağrısı, öksürük, ateş ve ishal şikayetleriyle hastaneye başvuranların sayısı artıyor. Başlangıçta ishal vakalarının içme suları kaynaklı olduğu dillendirilse de yapılan tahlillerde suların temiz çıkması ve ishal vakalarına Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının (ÜSYE) eşlik etmesi durumun vahametini ortaya koymaya başladı. Benzeri şikayetlerle tedavi talep eden hasta sayısı hızla artarken belirtilerin yeni tip koronavirüs olarak da adlandırılan Eris Varyantı (Eris Virisü) ile eşleşmesi toplumda endişe oluşturuyor.
“Yeniden kapanma mı gelecek?” tedirginliği yaşanırken özellikle okullardaki Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE ) şikayetlerinin giderek arttığı ifade ediliyor.
ERİS VARYANTI (VİRÜSÜ) NEDİR?
Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline geldi. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptandı. Ancak aslında yayılmasının ilkbaharda başladığı düşünülüyor. Eris olarak da bilinen bu alt varyantın, Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği düşünülmekte. Şu an için endişe edilecek bir durum olmasa da, dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.
ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Birleşik Krallık'ta Eris virüsünün etkilerini inceleyen Zoe Sağlık Çalışması, semptomlarının Omicron varyantınınkilerle benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu semptomlar arasında:
Burun akıntısı,
Burun tıkanıklığı,
Baş ağrıları,
Yorgunluk,
Hapşırma,
Boğaz ağrısı,
Öksürük,
Koku alma duyusunda değişiklikler bulunmakta.
ERİS VARYANTINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?
Hasta kişilere evde kalmaları ve diğer insanlardan izole olmaları, iyi havalandırılan ortamlarda bulunmaları, maske takmaları, sağlıklı hijyen alışkanlıklarını sürdürmeleri, yeterli dinlenmeye önem vermeleri ve semptomlarına yönelik tedavilerini almaları konusunda önerilerde bulunulmaktadır. Ayrıca, grip mevsimi için ideal olan sonbaharda en güncel virüslere karşı uyarlanmış aşı ve Sağlık Bakanlığı uyarılarını takip etmek öneriliyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.