Vatandaşın litre hesabı sosyal medyada gündem oldu

5 litrelik ayçiçeği yağını teraziye çıkarıp “5 kilogram diyorlar ancak 4 kilo 6893 gram geliyor. Hile yapılıyor hatta gizli zam var” diyerek yetkilileri göreve davet eden vatandaş sosyal medyada gündem oldu
Vatandaşın litre hesabı sosyal medyada gündem oldu

Bir vatandaşın üç harfli marketler olarak adlandırılan marketlerin birinden aldığı 5 litrelik ayçiçeği yağını dijital terazide tartıp “5 kilogram diyorlar ancak 4 kilo 683 gram” geliyor şeklindeki paylaşımı sosyal medyada gündem oldu. Sürekli zam yapıldığını ancak gramaj hilesi olduğu hatta gizli zam yapıldığını ifade ederek isyan eden vatandaşın bu paylaşımına “litre ile kilogram eşit ölçü birimi değildir” diye tepki gösteren vatandaşlar, “Kilogram ve litre ayrı ölçü birimleridir. 1 litre yağ = 922 gram'dır yani 0,922 kilogram. Ayrıca yağ ve su hatta tuzlu suda hacim kütle bakımından farklıdır. Yani 5 litre yağ 5 kilo etmez” ifadelerini kullandılar.
Litre, metrik sistem içerisinde yer alan ve hacimsel anlam ifade eden bir ölçü birimidir. Kilogram ise bundan farklı olarak ağırlık ifade etmek amacıyla kullanılır. Ancak; su, süt, yağ ve benzin gibi maddeleri ifade etmekte hem litre hem de kilogram kullanıldığıyla karşılaşılıyor.
LİTRE NEDİR?
Litre sıvıların ölçülmesinde kullanılan bir birimdir. Litre, 1 desimetre küpe eşitlikteki hacmi ifade eder ve metrik sistem içerisinde yer alır. Litreyi ifade eden sembol “L” şeklindedir ancak bazı yerlerde “lt” şeklinde kullanıldığı da görülmektedir.
1 LİTRE KAÇ KİLOGRAMDIR?
Litre ve kilogram, metrik sistem içerisinde yer alan ve dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda kullanılan ölçü birimleridir. Litre ve kilogram arasındaki dönüşüm ise söz konusu maddenin özgül ağırlığı da göz önüne alınarak hesaplanmaktadır. Buna göre 1 litre; su, süt, yağ ve mazotun kilogram cinsinden karşılığı birbirinden farklıdır. 1 litre yağ = 922 gramdır yani 0,922 kilogram.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.