YAPILARA VİZE ŞART

YAPILARA VİZE ŞART

Elazığ depremi, ülkemizdeki yapı güvenliği sorununu bir kez daha gündeme taşırken uzmanlar, “Kaçak düşüncelerin önüne geçilmesi ve projelerin kalitesinin artması için iskan sonrası denetim şart” görüşünde

BİNLERCE BİNA YIKILACAK

Elazığ’daki depremde özel mülkiyette olduğu kadar kamu binalarında ve ibadethanelerde meydana gelen ciddi tahribat yapı güvenliğini bir kez daha gündeme taşıdı. Sadece Elazığ’da 150 yıkık, 4 bin 552 ağır ve 1779 orta hasarlı bina tespit edilirken, sektör temsilcileri ve yapı denetim uzmanları, daha güvenli yaşam alanları için asansör ve arabalarda olduğu gibi binaların da belirli periyotlarla kontrolden geçip vize alması gerektiğini ifade ediyor.

YAPI SONRASI DENETİM

“Bugün yapı sektöründeki en büyük problemlerimizden biri de iskan sonrası yapılara yapılan müdahalelerdir” diyen uzmanlar, “Araçlarımızı TÜVTÜRK'e vizeye götürüyoruz, asansörlerimizi belirli periyotlarda kontrol ettiriyoruz. Neden yapılar iskan sonrasında belirli zaman dilimleri içerisinde projeye aykırılık, statik müdahale, çalışmayan mekanik-elektrik sistemler noktasında kontrol edilmiyor?” sorusunu soruyor.

 

İskan sonrası denetim ne kazandırır?

 

●Projeler iskan sonrası kaçak büyüme öngörülerek hazırlanmak yerine müdahale edilemeyecek nihai halini alacak şekilde neticelenecektir.

●Projelerimiz kontrol edilirken niyet okuyuculuk ortadan kalkacaktır.

●Projelerin kalitesi artacaktır.

●Her mimar, mühendis artık sonuç odaklı projeler hazırlamak ve sunmak zorunda kalacaktır.

●İskandan sonra da kontrolün olacağını bilen müteahhit veya yatırımcı artık kaçak düşüncelerden uzaklaşmak zorunda kalacaktır.

●Yapıların statik-mekanik-elektrik sistemlerinde sıkıntılı durumlar zamanında tespit edilebilecektir.

●Yapının statiğinde meydana gelmiş müdahale veya deformasyon olası bir tehlikeden önce tespit edilip zamanında önlemler alınabilecektir.

●Gereksiz tadilatlar ile yapıya verilmiş olan yükler artırılmış mı, bunlara zamanında gerekli önlemler alınabilecektir.

●Mekanik - elektrik sistemlerde oluşmuş enerji performans verimliliğini etkileyebilecek ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek olumsuz durumlar tespit edilebilecektir.

●Belki de hiçbir zaman çalışmamış olan havalandırma ve yangın tesisatlarının çalışıp çalışılmadığı zamanında tespit edilebilecektir.

●İskan zamanında jenaratör, sığınak havalandırma tesisatlarının kiralanması işine son verilecektir.

●Son kullanıcı da artık sürekli kontrolün olduğu bilinci ile yapıya aykırı tadilatlara giremeyecektir.

Tarkan Kaleli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.