Zam beklentisi yeniden gündemde

Asgari ücrete ek zam geleceğine dair iddialar vatandaşlar arasında konuşulmaya devam ediyor. Artan enflasyon oranları asgari ücrete ikinci zam beklentisi iddialarını tekrardan gündeme getirdi
Zam beklentisi yeniden gündemde

Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, enflasyon sürecinin tahribatlarına karşı önümüzdeki temmuz ayında işçileri, kamu çalışanlarını, memurları ve emeklileri koruyacak düzenlemeler yapacaklarını aktardı. Bakan Bilgin asgari ücret için ise, "Rakamı Türkiye'nin çalışanlarını koruyacak bir seviyede belirleyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

ASGARİ ÜCRET İÇİN ARALIK AYI İŞARET EDİLMİŞTİ

Enflasyon sürecinin tahribatlarına karşı önümüzdeki temmuz ayında işçilerimiz, kamu çalışanları, memurları ve emeklileri koruyacak düzenlemeleri yapacaklarını kaydeden Bakan Bilgin, "Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl başında sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı politikalarla biz en düşük emekli aylığını 1500 liradan 2500 liraya getirmiştik. Ayrıca yüzde 30'un üstünde enflasyon farkını içeren bir artış gerçekleştirildi. Temmuz ayında da emeklilerimizi koruyacak benzeri bir düzenlemeyi yapacağımızın şimdiden haberini sizlere vermek istiyorum. Asgari ücreti önümüzdeki aralıkta yeniden gündeme alırsak o tarih geldiği zaman bütün bu şartları dikkate alarak yeniden asgari ücreti değerlendirirken de Türkiye'nin çalışanlarını koruyacak bir seviyede belirleyeceğimizi şimdiden ifade etmek isterim" dedi.

Zam beklentisi yeniden gündemde

ZAMDAN ÖNCE PARANIN DEĞERİN KORUNMASI GEREKİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Ekonomist Erdal Özel, “Asgari ücretin aralık ayında belirlenen rakam ile şuan ki rakam arasında çok ciddi bir alım gücü kaybı oluştu” dedi. Ekonomist Erdal Özel, “Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in söylemlerinden asgari ücrete temmuz ayında zam gelmesi ile ilgili gündem oluşmaya başladı. Sadece asgari ücretle çalışanların değil bordrolu tüm çalışanları ilgilendiren konu bu. Doğal olarak enflasyonun çok yüksek olduğu ortamda asgari ücretin aralık ayında belirlenen rakam ile şuan ki rakam arasında çok ciddi bir alım gücü kaybı oluşmuştu. Ocak ve nisan ayları arasında yaklaşık %30’luk bir enflasyon baskına maruz kalan ücretin tekrar korunması için emekçilerin maaşları ve emekli gelirlerinin refah seviyesinin korunması için böyle bir düzene girilme ihtimali çok çok yüksek. Gelecek oranında henüz belli olmamasına rağmen özel sektörde faaliyet gösteren pek çok firmanın temmuz ayı itibariyle çalışanlarına %25 civarında bir zam yapacağı duyurusu var. Bu yüzden asgari ücrete gelecek zammından %25 civarında olma ihtimali çok yüksek. Bununla ilgili bakanlıktan henüz net bir açıklama olmasa dahi piyasa koşullarına baktığımız zaman bu yönde bir beklenti oluşmuş. Peki bu yapılacak asgari ücret zammı ne kadar ihtiyaçları karşılar buda paranın değerinin korunamadığı enflasyonun aşağıya çekilemediği süreçte yapılacak asgari ücret zammın doğal olarak fiyatlara da yansıyacağı için gerektiği etkiyi göstermeyeceğini düşünüyorum. Ancak şuanda yapılması gereken asgari ücret zammından ziyade paranın değerinin korunması enflasyonun bir an evvel aşağıya çekilmesi yönünde bir çalışma yapılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

ASGARİ ÜCRETE ZAM OLACAK MI?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Asgari ücrette ikinci zam olacak mı?" sorusuna, "Vatandaşımızın enflasyon ve olumsuz gelişmeler karşısında ezilmemesi için toplantılar yapıyoruz. Onların zamanlaması, içeriklendirilmesi Çalışma Bakanlığı açısından hangi takvimle yapıyorlar, şu anda bir şey söylemek erken. Onlar olgunlaştığı zaman bilgileri sizinle paylaşırız" diye yanıt verdi. Çelik, “AK Parti açısından emeklimiz, esnafımız, çiftçimiz genç arkadaşlarımız  bunlardan gelen talepleri takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz. Sabah da toplantımız vardı. Onların zamanlaması içeriklendirilmesi henüz Çalışma Bakanlığı açısından nasıl içeriklendirecekler, onlar için erken. Onlar olgunlaştığı zaman bizdeki bilgileri paylaşırız. Vatandaşlarımız şunu bilsinler ki çeşitli sosyal kesimlerden bize iletilen talepler sistematik şekilde değerlendiriliyor."

*BBN HABER/HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.