KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9650 %0,57
47,9352 %0,64
4.402,47 % 0,43
Ara
BBN Haber Konya Haber Etliekmek hangi yöreye ait?

Etliekmek hangi yöreye ait?

Konya’nın en meşhur lezzeti ‘etliekmeğin’ hangi yöreden çıktığını hiç düşünmüş müydünüz? Gelin etliekmeğin hangi yöreden çıktığına yakın bir bakış atalım.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

İnce hamur üzerine zırhla çekilmiş domates ve biberli kuzu etinin yayıldığı ve geleneksel taş fırınlarda odun ateşiyle pişen incecik lezzetine doyum olmayan etliekmek yüzyıllardır Konyalıların vazgeçilmez tercihi oluyor. Türkiye ve dünya çapında Konya ile özdeşleşerek tanınan bu güzel yemeğin tarihi 1200’lü yıllara dayanıyor.

İlk defa Kadınhanı ilçesinde yapıldı

Konya mutfağının sembolik lezzetlerinden biri olan etliekmek tarih boyunca Anadolu’nun zengin yemek kültüründe önemli bir yer tutuyor. Yapılan tarihi çalışmalar, etliekmeğin 1200’lü yıllarda Konya’nın Kadınhanı ilçesinde bulunan Raziye Hatun Hanı’nda ilk kez yapıldığını ortaya koydu.

raizye-haun-hani.jpg
Etliekmeğin ilk defa yapıldığı Raziye Hatun Hanı

Konya’nın merkezine Cumhuriyet’in ilanıyla geldi

Konya halkının misafir ağırlamak için mahalle fırınlarında özenle hazırlattığı bu geleneksel lezzet, 1923 yılında Konya Kebapçılar Çarşısı’nda resmi olarak kayıt altına alındı. Aynı yıl, Konya’ya etliekmeği getiren ilk kişi olarak bilinen Hasan Gülseren, bu lezzetin kentte yayılmasında önemli bir rol oynadı. O dönemde "Halepli (Arap) Hasan" olarak tanınan Gülseren, Konya'da etliekmeğin sevilen bir yiyecek haline gelmesini sağladı. 1939 yılında ise sadece etliekmek yapan işletmeler açılmaya başladı ve bu lezzet Konya'nın en önemli gastronomi unsurlarından biri haline geldi.

1950-konya.jpg
Etliekmeğin Konya'ya geldiği 1920'li yıllar

Malzemeleri lezzeti doğrudan etkiliyor

Etliekmeğin hazırlanmasında kullanılan malzemeler ve pişirme teknikleri, bu lezzetin özgünlüğünü koruması açısından büyük önem taşıyor. Geleneksel olarak koyun etinin kullanıldığı bu yemekte, et makinadan çekilmeden iki bıçak arasında kıyılarak hazırlanıyor. Soğan, biber, domates ve maydanozla harmanlanan kıyılmış et, ince açılmış hamurun üzerine serilerek kara fırında pişiriliyor. Fırının ısıtılmasında ise meşe odunu tercih ediliyor ve ideal pişirme sıcaklığı 300-320 °C olarak belirleniyor.

etliekmek.webp

İlk ismi sizi şaşırtacak

Tarihi kayıtlardan alınan bilgilere göre; etliekmek, adeti üzerine yoğurttan yapılmış ayran veya kızılcık şerbetiyle servis ediliyor. Ayrıca, içerisine peynir eklenerek yapılan versiyonu "Karışık Etliekmek" olarak biliniyor. Ancak, son yıllarda Konya Belediyesi, bu karışımın "Mevlâna" adıyla anılmasını Hz. Mevlâna'ya saygısızlık olarak değerlendirerek bu ismin kullanımını yasakladı.


Bugün, etliekmek Konya’nın yanı sıra Türkiye’nin birçok yerinde, özellikle Konya mutfağına özgü yemeklerin sunulduğu restoranlarda yerini almış durumda. Asırlık bu lezzet, Konya’nın gastronomik mirasının önemli bir temsilcisi olarak varlığını sürdürüyor.

Yorumlar
A
Ali hancı 10 ay önce
Kadınhanlilar kendini övmeyi sevdiği için son günlerde etli ekmek kadınını da yapılmıştır yaftalaması yapıyor. Aslı astar olmayan bir uydurma sadece.
BEĞENME
0
CEVAPLA