Coğrafi işaret çalışmaları neticesinde, Konya’ya has yeni lezzetlerin ve el sanatlarının tescillenmesine yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. 2025 yılında 8 özgün ürününü daha coğrafi işaret tescili alan Konya’nın coğrafi işaretli ürün sayısı 86’ya yükseldi.
Türkiye’nin gastronomi başkenti Gaziantep 107 ürün ile liste başında yer alırken Selçuklu ve Mevlevi mutfaklarının başarılı sunumlarını günümüze ulaştıran ve gastronomi de özel bir yeri olan Konya da çoğu yiyecek içecek olmak üzere 86 ürün ile bu listede ikinci sırada yer alıyor.
Özellikleri veya ünü itibariyle, kaynaklandığı yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler hem kendi üreticilerine ve yörelerine hem de ülkemize önemli ekonomik katkı sağlıyor. Üstelik Coğrafi işaret tescili, tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını koruyor.
Konya 2025 yılında Emirgazi Halısı, Nuzumla Yatak Halısı, Ereğli Kuru Kayısı Yahnisi, Karapınar Kavurgası, Konya Balık Çokratması, Konya Köftü, Seydişehir Karpuzu ve Konya Mıkla ile listedeki gücünü arttırdı.

Coğrafi işarete büyük önem veren ve bu noktada attığı adımlarla dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tescillerin Konya’nın zengin mutfak kültürüyle geleneksel ürünlerini ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde tanıtma fırsatı sunacağını ifade etti. Başkan Altay, tescillerin yerel üreticilerin ürünlerini markalaştırarak ekonomik değer kazanmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda kültürel mirasın korunmasına da büyük katkı sağladığını vurgulayarak, “Şehrimize özgü ürün ve geleneksel sanatların coğrafi işaret tescili alması bizler için büyük mutluluk. Son eklemelerle beraber Konya’mızın coğrafi işaret tescili alan 86 ürünü oldu. Şehrimizin kültürel değerlerine sahip çıkmaya, yöresel ürünlerimizin hak ettiği değeri görmesini sağlamaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm hemşehrilerimizi bu eşsiz lezzetleri tatmaya davet ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.