KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9418 %0,51
47,8261 %0,56
4.402,43 % 0,43
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya üretim için hazır. Yeni bisküvi, makarna ve ekmek raflara geliyor

Konya üretim için hazır. Yeni bisküvi, makarna ve ekmek raflara geliyor

Konya'daki dev üniversite gıda için hamle yaptı. TÜBİTAK tarafından da kabul edilen proje ile elde edilecek bisküvi, bulgur, makarna ve ekmekler yakın bir zamanda raflardaki yerini alarak sofralarımıza gelecek.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'nın dev üniversitesi gıda için harekete geçmişti. Yeni ürünler raflara gelecek. Selçuk Üniversitesi yürütücülüğünde araştırılan mor, mavi ve siyah renkli buğdaylar; şeker, alzheimer ve kanser için geliştirilecek gıdalara hammadde kaynağı olacak. TÜBİTAK tarafından da kabul edilen proje ile elde edilecek bisküvi, bulgur, makarna ve ekmekler yakın bir zamanda raflardaki yerini alarak sofralarımıza gelecek. Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Akman’ın yürütücülüğünü üstlendiğizengin mavi, mor ve siyah renkli buğday genotiplerinin araştırmasına yönelik proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

selcuk-universitesinden-gida-guvencesi-ve-surdurulebilir-tarima-onemli-katki-4.jpg

DEĞİŞİM İKLİME AYAK UYDURACAK

Disiplinler arası yaklaşımla yürütülen çalışma kapsamında kullanılan renkli buğday tohumları, Amerika Birleşik Devletleri Tohum Bankası, Meksika ve Danimarka’dan buğday ıslahçısı Prof. Dr. AndersBorgen’den temin edildi.

Proje kapsamında analiz edilen renkli buğday genotiplerinin, modern buğday çeşitlerine kıyasla antioksidan içerikleri açısından belirgin şekilde daha zengin olduğunu belirten Doç. Dr. Hayati Akman, bu genotiplerin bazı çevresel stres koşullarına ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğunu, verim ve teknolojik kalite açısından da umut verici sonuçlar verdiğini söyledi.

Akman, “Tohumlar iki yıl boyunca Sarayönü Meslek Yüksekokulu Uygulama ve Araştırma Arazisinde araştırıldı. Bölgemize adaptasyon sağlayan, çevre şartlarına uygun olanlar, Prof. Dr. Gökhan Zengin hocamızın uluslararası laboratuvarında sağlık; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Karaduman tarafından da teknolojik kalite özellikleri açısından değerlendirildi. Renkli buğdayların birçoğu içerdiği yabani buğday ve ayrık bitkisi genleri sayesinde küresel ısınma ve değişen iklim şartlarına karşı da bir tampon vazifesi görecek” dedi.

Doç. Dr. Akman; Türkiye’nin gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım politikaları ve toplum sağlığı açısından stratejik önem taşıyan renkli buğdaylardan elde edilecek bisküvi, makarna ve ekmeklerin yakın bir zamanda raflardaki yerini alarak sofralarımıza geleceğini sözlerine ekledi.

Projenin araştırmacılarından Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin de “İncelediğimiz renkli buğdaylar şeker, alzheimer ve kanser için geliştirilecek gıdalara hammadde kaynağı olacak. Yetişkinler, çocuklar ve tüm yaş grupları tarafından tüketilebilecek. Siyah, mavi ve mor buğdayların geleneksel modern buğdaylara göre daha yüksek besleyiciliğe ve fitokimyasal aktiviteye sahip olduğunu tespit ettik. Dünyada renkli buğday üzerine yapılmış araştırmalar var ancak ülkemizde bu kadar kapsamlı bir çalışma yok” diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *