KONYA HABER
Konya
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9157 %0,77
47,9224 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya'nın asırlık lezzeti Kurut Peyniri artık tescilli

Konya'nın asırlık lezzeti Kurut Peyniri artık tescilli

Konya'da marka tescili yapılan ürünlere bir yenisi de bugün Ereğli'de eklendi. Şehrin asırlık lezzeti Kurut Peyniri'nin marka tescili yapıldı

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın geleneksel lezzetleri bir bir tescilleniyor. Gerek marka tescili ile gerekse de coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen geleneksel lezzetlere bir yenisi de Ereğli’de eklendi. Konya’nın en büyük taşra ilçesi Ereğli’ye ait olan ve asırlardır sofraları süsleyen “Ereğli Kurut Peyniri”, artık resmen tescillendi. Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yapmış olduğu başvuru neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 12 Ağustos 2025’te 474 sayılı Resmî Marka Gazetesi'nde yayımlanan karara göre ilçenin kadim lezzeti Kurut Peyniri, Ereğli’nin “Resmî Peynir Markası” unvanını aldı.

kurut-2.jpg

Toros Dağları’ndan doğan İvriz Çayı ile sulanan bereketli Ereğli Ovası’nda yetişen taptaze otlarla beslenen yerli ırk ineklerin sütlerinin yayıkta yayılmasıyla elde edilen Ereğli Kurut Peyniri, yüzyıllardır bölge halkı tarafından biliniyor. İsmini Kaşgarlı Mahmud’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde “çökmek, çökelek” anlamına gelen “Kurut” kelimesinden alan bu peynir tadanların vazgeçemediği lezzet olarak öne çıkıyor.

EREĞLİLİLER "DÖVME ÇÖKELEK" DİYOR

El emeğiyle yapıldığı kadar büyük bir sabrın ürünü olan Kurut Peyniri, bölgenin geleneksel mutfak ekipmanlarından ahşap yayıklarda uzun süre dövülerek veya yayıklanarak lezzet kazanıyor.

kurut-1.jpg

Halk arasında “Dövme Çökelek” olarak da anılan bu peynir, yayık sırasında ayrılan yağın ardından kalan kısmın odun ateşi eşliğinde kazanlarda kaynatılmasıyla elde ediliyor. Pamuk bezlerde baskıya alınarak suyu süzülen peynir, yoğun kıvamı ve kendine has aromasıyla sofralara geliyor.

Ereğli Kurut Peyniri’nin tüm marka hakları ve üretim izinleri, Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait. Bu eşsiz lezzeti üretmek isteyenlerin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *