KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9652 %0,56
47,9436 %0,62
4.377,50 % -0,13
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya'nın o ilçesinde muhabbetlere eşlik edecek hasat başladı

Konya'nın o ilçesinde muhabbetlere eşlik edecek hasat başladı

Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Esence Mahallesi yürütülen çalışmalarla son dönemde ilçenin çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezi haline geldi.

KAYNAK: İha
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'nın Beyşehir ilçesinde sonbaharın gelmesiyle birlikte kuruyemişlik kabak çekirdeği hasadı başladı. Sene boyunca çayın yanında muhabbetlere ortak olacak kabak çekirdeğinde Konya önemli bir üretim noktası olarak Türkiye'ye damga vurdu.

aw294957-01.jpg

250-300 ton çıkıyor

Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver beraberindeki ziraat mühendisleri ile birlikte Esence Mahallesi'nde çerezlik kabak çekirdeği hasadı gerçekleştiren üreticilerle bir araya geldi. Özver, hasadı yapılan kabak çekirdeğinin güneş ışığında kurutulması işlemlerinin yapıldığı alanları da gezerek çiftçilere yürüttükleri mesailerinde kolaylıklar diledi. Özver, bu yıl yaklaşık 2 bin 200 dekarlık alanda kabak ekimi yapan çiftçilere üretimdeki özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Bölgede yıllık 250-300 ton kabak çekirdeği üretildiğine dikkati çeken Özver, Esence Mahallesi'nin son yıllarda bu alanda ilçenin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini vurguladı.

Çiftçiye avantajıyla öne çıkıyor

Özver, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinin sulama imkanlarının sınırlı olduğu yerler için ekonomik ve avantajlı bir ürün olduğunun altını çizdi. Özver, “Tohum ekiminden hasadına ve tohum işlemesine kadar olan her aşamada da tarım teknolojileri kullanılabilmektedir. Çekirdek ayıklama işlemi ister makine ile ister elde ayıklama ile yapılabilir. Çıkarılan çekirdekler uygun alanlara serilerek güneş ışığında doğal olarak kurutulur. Kuru şartlarda 75-80 kilogramdan başlayan verim düzeyi, sulu şartlarda ise dekara 100-150 kiloya kadar çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.

aw294957-02-001.jpg

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *