KONYA HABER
Konya
Açık
32°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9482 %0,71
47,9482 %0,80
4.381,51 % -0,04
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya'nın vazgeçilmez lezzeti; işte düğün pilavına o tadı veren kazanın sırrı

Konya'nın vazgeçilmez lezzeti; işte düğün pilavına o tadı veren kazanın sırrı

Günümüzde Konya'da usta eller tarafından dövülen bakır kap türleri arasında Konya'nın geleneksel düğün pilavlarında kullanılan leğen, yemek kazanları yemeklerin lezzetini artırıyor.

KAYNAK: BBN
Okunma Süresi: 2 dk

Konya'da yemeklere lezzetini veren bakır kaplar, tarihten günümüze özelliklerini koruyor.

Usta eller bakırı yemeklere lezzet katan kaplara dönüştürüyor.

Bakırcılık; hammaddesi bakır olan ve genellikle güğüm, ibrik, kazan, tas, sahan vb. mutfak ve ev eşyası olarak üretilen ürünleri kapsayan el sanatı olarak biliniyor ancak sadece bu değil.

Konya’da önceleri Kapu Camii civarındaki Eski Buğday Pazarı'nın bulunduğu han içindeki atölyelerde varlığını sürdüren bakırcılık sanatı, son yıllarda Yeni Otogar karşısındaki Bakırcılar Sanayi'nde var olma çabası sürdürmekteydi.

Şehirden uzak olması ve bazı sanatçıların işini bırakması sonucu günümüzde Gevraki Han içine taşınan atölyede bir usta faal olarak çalışmakta.

Bu atölyeler Eski Garaj civarındaki Toros Han'da çalıştığı yıllarda mutfak kapları üretirlerken günümüzde sadece şeker ve lokum kazanları yapılıyor.

Günümüzde Konya'da yapılan bakır kap türleri arasında Konya'nın geleneksel düğün pilavlarında kullanılan leğen, yemek kazanları ile geleneksel Konya şekerlerinin kaynatıldığı şeker kazanları, leğen, ibrik (bardak), güğüm, siniler sayılabilir.

Bu kaplarda kenet, kaynak ve perçin gibi birleştirme teknikleri uygulanırken, günümüzde yapılan kap örneklerinde herhangi bir süsleme görülmemekte.

Konya merkezinde imalatçı olmayıp, sadece bakır kap satımını gerçekleştiren dükkânlar İstanbul Caddesi ve Mevlâna Caddesi üzerinde yer almakta.

Yapım Teknikleri olarak dövme, döküm ve tornada çekme ve perdahlama teknikleri uygulanmakta. Günümüzde yaygın olarak, levhalar halinde gelen bakıra elde döverek şekil verilmekte. İstenen biçim verilen kapların parçaları (tutamak, sap veya emziklerinde) perçin, kenet, kaynak gibi birleştirme teknikleri kullanılmaktadır. Tamirlerde de lehim tekniği uygulanmakta.

Süsleme Teknikleri: Konya müze ve özel koleksiyonlardaki günümüze ulaşan bakır kaplarda farklı süsleme tekniklerinin uygulandığı görülmektedir. En yaygın kullanılan süsleme tekniği kazıma. Ucu sivri çelik kalemlerle metalin yüzeyini kazıyacak şekilde desen yapma tekniğinin adı. Ayrıca kabartma, kakma, savatlama, telkâri, delik işi (ajur) kaplama ve yaldızlama metal eşyaların süslenmesinde görülen süsleme teknikleri.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *