KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,9404 %0,35
48,8060 %0,57
9.066,64 % -0,50
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’da ahlat zamanı: Toroslar’da yufkası yapılıyor

Konya’da ahlat zamanı: Toroslar’da yufkası yapılıyor

Konya’da doğada kendiliğinden yetişen ve faydası saymakla bitmeyen yabani armut meyvesinde hasat zamanı geldi. Hadim bölgesinde armudun unu bile yapılıyor

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Doğada kendiliğinden yetişen ve yaban armudu olarak da bilinen ahlat bir diğer adıyla da yabani armutta hasat zamanı geldi. Özellikle Anadolu’nun yüksek rakımlı bölgelerinde sıkça görülen, dayanıklı yapısı sayesinde kuraklığa ve soğuğa karşı dirençli olan ahlat bu yıl Toroslar’da bol miktarda var. Meyvesi küçük, ekşi ve buruk bir tada sahip olsa da hem hayvan yemi olarak kullanılan hem de unu yapılarak  yufka ekmek yapımında değerlendirilen ahlatın faydaları da saymakla bitmiyor. 

AHLAT OLGUNLAŞINCA YENİYOR

Dağ köylerinde yetişen tamamen organik ve doğal sağlıklı bir besin maddesi olan dağ ahlatı kurusunu yiyerek ve kaynatıp hoşaf olarak tüketebilirsiniz. Ahlat iyice olgunlaşınca yenir. Yeşil olarak büyüyen meyve kahverengi hale gelince toplanıp yenir. Pekmezi de yapılır. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişir. Genellikle kış meyvesi olarak bilinir. Anadolu’nun her yerinde yetişebilen bir ağacın meyvesidir. Bu ağaç doğada kendi kendine yetişirken armut aşısı yapılarak meyve vermesi sağlanır.

2 ASIRLIK GELENEK SÜRÜYOR

Konya'nın Toros Dağları'nın eteklerinde yer alan ilçesi Hadim'de yaşayan vatandaşlar yaban armutlarını kurutarak elde ettiği unla ekmek, kek ve yufka yapıyor. Özellikle Hadim ilçesine bağlı 1200 nüfuslu Gezlevi Mahallesi'nde yaban armudundan un yapımı yaygın bir şekilde devam ediyor. Bölge sakinleri yaban armudundan yapılan yufka ekmeğinin 2 asırlık bir gelenek olduğunu ve bu ekmeğin kıtlık döneminde ortaya çıktığını ifade ediyorlar. 


Dağdan topladıkları armutları kurutup un haline getirerek ekmek yaptıklarını söyleyen Hadimliler, “Dedemizden kalma tokmaklarla bu armutları dövüyoruz. Daha sonra kuruttuğumuz armutları değirmende un haline getiriyoruz. Bu unla yapılan ekmeğin tadı çok güzel oluyor. Yaklaşık 200 yıldır annelerimiz, ninelerimiz armut unundan ekmek yaparmış. Kuşaktan kuşağa aktarılan bir lezzet” ifadelerini kullanıyorlar.

YABANİ ARMUT (AHLAT) UNU 

100 gram yabani armut (ahlat) unu 1 kilogram armuttan elde edilmektedir. 100 gram armut unu 500 kaloridir. Tazesinin 100 gramında 57 kalori bulunmaktadır. Ahlat, yüksek miktarda lif içerir ve düşük glisemik indekse sahiptir, bu nedenle tokluk hissini arttırmaya yardımcı olur. C vitamini, K vitamini, Bakır yüksek düzeyde antioksidanlar İçerir. Bu kimyasallar serbest radikallerin etkilerine karşı koyarak hücreleri korur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *