KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9503 %0,51
47,8852 %0,57
4.404,69 % 0,49
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’da etliekmek maliyetine kış tarifesi. Lezzet artık tarih oluyor

Konya’da etliekmek maliyetine kış tarifesi. Lezzet artık tarih oluyor

Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmek sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle bugünlerde daha pahalı.

KAYNAK: Mustafa Kaya
Okunma Süresi: 2 dk

Konyalılar artık etliekmeğe ulaşmakta zorluk çekiyor. BBN Haber’in periyodik etliekmek fiyat araştırmasına göre Aralık ayına girdiğimiz bu günlerde dumanı üstünde çıtır çıtır bir etliekmeğin maliyeti ortaya çıktı. Kış sebzelerinden kaynaklı fiyatlarda az da olsa yükseliş var.

Konya’nın geleneksel lezzeti etliekmek sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle bugünlerde daha pahalı. Etliekmeğin olmazsa olmazlarından domates ve biber gibi sebzelerin kış mevsiminden kaynaklı yüksek fiyatları etliekmek maliyetini de etkiliyor. Yazın çok ucuza temin edilebilen sebzeler bu dönemde 60-70 liraya yükselirken bu da maliyet olarak etliekmeğe yansıyor.

Tarihte ilk defa Konya’da üretilen ve ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılan etliekmek Konya’nın vazgeçilmez yiyeceği, sofraların baştacı olarak her mevsim büyük rağbet görüyor. Genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılan ancak son yıllarda uzun, ensiz ve ince etli pide şeklinde yaygınlaşan geleneksel Konya etliekmeği için bir bezeye en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır.

Konya halkının vazgeçemediği aynı zamanda misafirlerini ağırlarken yaptırdığı özel bir yemek olan etli ekmeği restoranda yemenin maliyeti 55 liradan başlıyor ve 220 TL’ye kadar çıkıyor. Ancak geleneksel Konya yöntemi iç hazırlayıp mahalle fırınında yaptırma şeklinde. Her köşe başında bulunan ve taş (gara) fırında meşe odunuyla pişirilen -Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır- etliekmek daha yaygın olarak tercih edilmektedir.

BBN Haber olarak kasım ayının son günlerine girdiğimiz bu günlerde evde etliekmek yaptırmanın maliyetini araştırdık. Kent merkezindeki bir mahalli kasabından aldığımız fiyatlara göre;

1 kilo kıymaya 540 TL ve yeterince sebzeye ise 60 TL ödeniyor. Toplam 600 TL’lik iç malzemesinden sonra ortalama 10-12 adet çıkacak şekilde ve tanesi 15 liraya mahalle fırınında dumanı üstünde çıtır çıtır etliekmekler yaptırmak mümkün. Bu durumda bir etliekmek 65-75 TL ortalama maliyet ile sofraya ulaşıyor. İçecek ve salata gibi ekstra ürünler ise maliyeti artıracaktır.

Yorumlar
M
M peker 8 ay önce
Yaz günü bile 220 tl ye satan Restaurant kış günü 400 yapar insafsız şerefsiz
BEĞENME
0
CEVAPLA
K
Kafkasyalı 8 ay önce
Lokantadan yemediğim için içim rahat gönlüme göre yaptırıyorum içi bol kısa geniş eski usul en fazla 75 TL ye mal oluyordu şimdide 100 TL olur ????
BEĞENME
0
CEVAPLA