KONYA HABER
Konya
Az bulutlu
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2421 %0,44
48,3440 %0,72
4.756,89 % 1,39
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’da hamsi sezonu başladı: İşte denizin kuru fasulyesinin fiyatı

Konya’da hamsi sezonu başladı: İşte denizin kuru fasulyesinin fiyatı

Karadeniz’in incisi hamsi yeni sezonun başlamasıyla birlikte tezgahlardaki yerini aldı. Konya'da da hamsi satışları başladı. Av bollaşınca fiyat da düşecek

Haberleri
KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 3 dk

Balık denilince akıllarına ilk “hamsi” gelenler müjde. Balık sezonunun açılmasıyla birlikte Konya’daki tezgahlar da hamsi ile şenlendi.

1 Eylül itibarıyla denizlerde av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar yeniden “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte balıklar tezgahlardaki yerini aldı. Vatandaşların dört gözle beklediği hamsi de sezonun ilk günlerinde tezgahlarda yerini buldu. Karadeniz’in incisi hamsi, sadece sahil kentlerinde değil, iç bölgelerde de büyük ilgi görüyor.

Konyalıların da severek tükettiği hamsi de yeni sezon 250 liradan açıldı. Konya Balık Hali’nde taze hamsiler 250 liradan satışa sunulurken vatandaşlar uzun bir aradan sonra hamsi alarak balık sezonunu açtı.

EN LEZZETLİ HALİ HENÜZ GELMEDİ

Eylül ayıyla birlikte hamsi avı yapılıyor ancak hamsinin en lezzetli hali için biraz daha beklemek gerekiyor. Zira kışın en çok tüketilen balıklar arasında yer alan ve av sezonu sonuna kadar avlanan hamsinin en yağlı ve lezzetli zamanı aralık-ocak ayı gibi başlıyor. Halk deyimiyle hamsinin kulağına kar suyu kaçmalı. Yani havalar soğudukça hamsi daha da lezzetleniyor. Soğuk sular, hamsinin yağ oranını artırarak lezzetini en üst seviyelere taşır. Bu nedenle özellikle yılbaşında hamsi en lezzetli halini alıyor. Ocak ve şubat aylarında en yağlı ve dolgun haliyle tüketiciyle buluşacak hamsinin envai çeşit yemeği yapılıyor. Sofralarda hamsi tava, buğulama ve ızgara gibi çeşitli tariflerle yerini alıyor. Dahası Karadeniz bölgesinde hamsili pilav, hamsi kuşu ve hamsi çorbası gibi alternatifler de mevcut. Balıkçılar, daha ekonomik ve lezzetli hamsi tüketimi için vatandaşlara biraz daha beklemelerini öneriyor.

Hamsi Faydaları Nelerdir?

Hamsi, hem denizde hem de tatlı sularda yaşayabilen bir balık türüdür. İçeriğindeki omega-3 sayesinde kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunur. Barındırdığı vitaminler sayesinde enerji üretimi, sindirim gibi mekanizmaların çalışmasını sağlar. Hamsi doymamış bir yağ asidi olan omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Uzmanlar haftada en az iki kez yağlı balıkların tüketiminin kalp sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri olduğunu söylüyor. Çoklu doymamış yağ asitleri, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp krizi, ateroskleroz ve felç riskinin azaltılmasına fayda sağlar. İçerdiği niasin ve selenyum sayesinde de kalp sağlığını destekler.
Omega-3 asitlerinin bir türevi olan DHA’lar beyin hücrelerinin sağlığı ve beyin gelişiminde etkilidir. Çocuk ve ergenlerin zeka gelişimine faydalı olabilir. Bazı çalışmalarda omega-3 açısından zengin beslenmeye sahip kişilerde Alzheimer oluşumunda ortaya çıkan beta amoloid proteinin daha az üretildiği görülmüştür. Hamsi demans, depresyon, unutkanlık gibi beyin ile ilgili hastalıkların oluşma riskini azaltabilir.
Yüksek protein içeriğiyle beslenmenin karbonhidrat, protein, yağ dengesinin sağlanması için tercih edilebilir. Yeteri miktarda protein tüketilmesi kilo vermeye yardımcıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *