KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9675 %0,59
47,9258 %0,66
4.399,57 % 0,37
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’da hem ağzı hem cebi yakan çorba. Fiyatı 3 bin 500 lira…

Konya’da hem ağzı hem cebi yakan çorba. Fiyatı 3 bin 500 lira…

Konya’nın ünlü çorbası, yiyenlerin ağzını alışveriş yapanın cebini yakan bamya, yaklaşan ramazan ayı öncesinde yüksek fiyatlarına rağmen vazgeçilmez alışveriş kalemlerinden birisi oluyor

KAYNAK: Mustafa Kaya
Okunma Süresi: 2 dk

Konya Mutfağı’nın sembolleri arasında yer alan bamya çorbası fiyatıyla cep yakıyor. 200 TL ortalama fiyat ile restoranların en pahalı çorbası olan bamya lezzetiyle olduğu kadar fiyatıyla da dikkatleri çekiyor.

Konya düğün ve davet yemeklerinin tatlıdan etliye geçiş çorbası olarak da bilinen bamya, “on bir ayın sultanı” Ramazan ayında da yine yoğun bir şekilde tüketilecek. Şimdiden ramazan alışverişlerine çıkan vatandaşlar alışveriş sepetlerine mutlaka kuru bamyayı da ekliyor. Ağırlıklı olarak Amasya ve Tokat yöresinde yetiştirilen ve “çiçek bamya” olarak da adlandırılan kuru bamyanın kilogram fiyatı 3300- 3500 TL’den satılıyor. Pahalı da olsa bamyadan vazgeçemeyen ve gram ile alışveriş yaparak konukları için sofraların yıldızı bamyayı sepetlerine ekleyen vatandaşlar, “pahalı ama vazgeçilmez” yorumlarını yapıyor.

Ramazan ayında ev davetlerinde sofrada mutlaka bulundurulan bamya çorbasını usulüne uygun pişirmek için ise mutlaka püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte görenlerin ağzını sulandıran yiyenlerin damaklarında iz bırakan bamya çorbasının tarifi:

whatsapp-image-2025-02-20-at-10-39-37.jpeg

MALZEMELER (dört kişilik): Yarım su bardağı kuru çiçek bamya, dilimlenmiş yarım limon, bamyaları haşlamak için üç su bardağı su, küçük doğranmış yarım su bardağı kuyruk yağı, bir su bardağı küçük doğranmış koyun eti, bir yemek kaşığı tereyağı, çok ince kıyılmış büyükçe iki baş soğan, bir yemek kaşığı domates salçası (yaz ise kabukları soyulup rendelenmiş üç domates), beş su bardağı et suyu veya su, bir tatlı kaşığı tuz, iki çorba kaşığı limon suyu veya bir çay kaşığı limon tuzu.

whatsapp-image-2025-02-20-at-10-39-38-1.jpeg

YAPILIŞI: Bamyalar, tüylerinin dökülmesi için, sert ve tırtırlı bir zemin üzerinde veya kalburda tüyleri dökülünceye kadar iyice ovulur ve yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (bamyanın sünmemesi için kullanılan limon yerine yarım çay kaşığı limon tuzu da kullanılabilir) yarı haşladıktan sonra suyu süzülüp ipleri çıkarılarak tertemiz yıkanır. Tencereye et ve kuyruklar konularak kapağı örtülür. Et, bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırılarak kavrulur. Sadeyağı ve soğan ilave edilip soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Salça veya rendelenmiş domatesler konulup çevrilir.

whatsapp-image-2025-02-20-at-10-39-38-2.jpeg

Su ilave edilip tencerenin kapağı kapatılarak etler pişinceye kadar yaklaşık otuz dakika kaynatıldıktan sonra tuz ilave edilir. Suyu azalmış ise beş su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyalara, limon suyu veya limon tuzu ilave edilip kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe alınır. Bamyalar yumuşayıncaya kadar yirmi otuz dakika kadar pişirilir. Bamya çorbasının servisi sıcak yapılmalıdır.

Yorumlar
N
Ne disem boş 5 ay önce
Yaaa tüm bunların tek sebebi muhafazakâr sözde dindar iktidarın yüzünden. Yazıklar olsun
BEĞENME
0
CEVAPLA