KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9602 %0,55
47,9418 %0,62
4.412,26 % 0,66
Ara
BBN Haber Konya Haber Konyalılar bu lezzet sayesinde ilaç kullanmıyor. Küflü peynir şifa saçıyor

Konyalılar bu lezzet sayesinde ilaç kullanmıyor. Küflü peynir şifa saçıyor

Konyalıların kahvaltılarının vazgeçilmezi küflü peynir soğukların bastırdığı bugünlerde içerdiği mineral ve vitaminlerle adeta doğal bir antibiyotik olarak öne çıkıyor. Doktorlar tarafından tavsiye edilen bu lezzet kış günlerinin vazgeçilmezi haline geldi

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Gıda mühendislerinin denetiminde özel şartlarda ve tam teşekküllü tesislerde üretilen Konya küflü peyniri, artık Konya dışından gelen ziyaretçilerinden de talep görüyor. Eski zamanlarda kış aylarında mağaralarda bekletilerek küflenmesi sağlanan peynirler, günümüzde soğuk hava depolarında gelişmiş cihazlar gözleminde üretiliyor.

Picture background

Adeta şifa deposu

Halk arasında doğal antibiyotik olarak adlandırılması sebebiyle kış aylarında daha çok tüketilen Konya küflü peyniri, sağlığa sayısız olumlu etkisi ile dikkat çekiyor. Yüksek besin değeri, özellikle içerdiği yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik sağlığını destekliyor ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarının riskini azaltmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca, diş sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmakta; dişlerin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

Picture background

Kalp hastalarının tüketmesi gerekiyor

Konya küflü peynirinin bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir özelliği de var. Zengin çinko ve B vitamini içeriği sayesinde düzenli tüketildiğinde vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Bununla birlikte, kan dolaşımını destekleyici etkisi ile de kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar, özellikle yeşil küflü peynirin kan damarlarını genişletme özelliği sayesinde kalp hastalıkları riskini azalttığını ortaya koyuyor.

Picture background

Yaşlılığı geciktiriyor

Küflü peynir, antioksidanlar bakımından zengin olmasıyla da öne çıkıyor. Olgunlaşma sürecinde oluşan küfler, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve yaşlanmayı yavaşlatıyor. Ayrıca sindirim sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor; probiyotik özelliği sayesinde sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak bağırsak florasını dengeliyor.

Picture background

Ruh sağlığına iyi geliyor

Zihinsel sağlık açısından da önemli faydalar sunan Konya küflü peyniri, depresyon ve anksiyete gibi durumlara karşı olumlu etki sağlayabilen bileşenler içeriyor. Özellikle serotonin seviyesini artırarak ruh halini iyileştiriyor. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi sayesinde de, içerdiği protein ve diğer besin maddeleri vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Tüm bu özellikleriyle Konya küflü peyniri, sağlıklı beslenme rutininin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor.

Picture background

Yüzyıllardır sevilerek tüketilen küflü peynir, faydaları saymakla bitmeyen doğal bir şifa deposu. Konyalılar tarafından genellikle Kadınlar Pazarı’ndan temin edilen bu özel lezzetin, her sezonda 4 ila 5 ton arasında üretildiği belirtiliyor. İstanbul’daki lüks restoranlarda yüksek fiyatlara sunulan Konya küflü peyniri, tadı ve aromasıyla Fransız Roquefort peynirini andırdığı için pek çok kişi tarafından bu peynirle karşılaştırılıyor

Yorumlar
Üstad 9 ay önce
Antibiyotik bilindiği gibi, vücuda dikkatli alınması gereken, yani rastgele ve hele de gıdalardan alınan ve faydalı bir unsur hiç değildir. Üstelik hijyen ve steril olmayan şartlarda ( Konya da tamamen ilkel usullerde) üretilen küflü peynirlerde aflatoksin gibi kanserojen olduğu bilinen bileşikler oluşmakta olup, bunun tam tersi antioksidan kapasitesi vardır diyebilmek cahilliğin tam daniskasıdır.
BEĞENME
0
CEVAPLA
K
Kanyalı hemşehriniz 9 ay önce
Sizin söylediğiniz o küflü peynir bu peynir değil. Şimdiki Küflü peynir doğal olarak ve uygun şartlarda yapılmıyor. İnceleme yapılsa hepsi toplatılıp imha edelir. (Şahsen nasıl yapıldığını gördüğüm için yazdım)
BEĞENME
0
CEVAPLA