Konya’da yeme içme sektörüne gelen zamlar fiyatları erişilmez noktaya taşıyor. Şehirde özellikle lokanta sektörünün isim yapmış firmaları etliekmek ve türevlerine zam üstüne zam yapmaya devam ediyor. Zamlardan en fazla nasibini alan ise Konya’nın meşhur lezzetlerinden bıçakarası oldu.

ETLİEKMEK FİYATINI İKİYE KATLADI
Etliekmekten sadece yüzde 10 pahalıya satılan bu lezzet bugünlerde neredeyse etliekmeği ikiye katlıyor. Ünlü restoranlar Konya Bıçakrası satış fiyatlarını 380-420 TL bandına taşıdı. Yarım kilo et fiyatına satılan bu ürün artık herkesin erişemeyeceği noktada. 2 yıl önce coğrafi işaret tescili alınan Konya Bıçakarası adını etin iki satır ya da bıçakla ince ince kıyılmasından alıyor.

KONYA'YA ÖZGÜ BİR PİDE
Konya Bıçakarası, iki bıçakla ince kıyılmış dana eti, domates ve biberle hazırlanan Konya iline özgü bir pidedir. Konya’nın mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunan Bıçakarasının hamuru oldukça ince bir şekilde 20-25 cm genişlikte ve 60-65 cm uzunlukta olacak şekilde açılır.
1 porsiyon Konya Bıçakarası üretmek için ihtiyaç duyulan bileşenler ise şöyledir: Hamuru için 140 g ekmeklik beyaz un 40 g ekmeklik esmer un 3 g tuz 1 g yaş maya 180 g su İç harcı için ise 200 g dana eti 80 ml zeytinyağı 120 g domates 30 g yeşilbiber 3 g tuz.

KONYA BIÇAKARASI NASIL HAZIRLANIR?
140 gr beyaz ekmeklik un ve 40 gr esmer un bir kaba alınır. Tuz, yaş maya ve su ile hamur yoğurulur. Hamurun mayalanması için yaklaşık 1 saat kadar beklenir. Dananın but ve sırt kısmından elde edilen etler kuşbaşından daha küçük olacak şekilde iki bıçakla doğranır. Zeytinyağı eklenen etler marinasyon için 1 gün önceden hazırlanıp buzdolabında muhafaza edilir. Domates ve yeşilbiber küçük küçük doğranır. Etle karıştırılıp tuz atılır. Karışımdan sonra yine iki bıçak yardımı ile ürünler daha da küçültülür Dinlenen hamur elle oldukça ince olacak bir şekilde 20-25 cm genişlik, 60-65 cm uzunlukta açılır. Hazırlanan iç harç hamurun tamamı kaplayacak biçimde ince bir şekilde el maharetiyle yayılır. Hamurun kenarları kıvrılmadan ve üzeri açık olacak şekilde fırına sürülür. Konya Bıçakarası taş fırınlarda meşe odunu ile pişirilir. Odunlar fırının sağ tarafına yakılır. Hazırlanan ürün önce ateşe yakın olacak şekilde tahta kürek yardımıyla bırakılır. Ortalama 2 dk. bu şekilde pişirilen ürün fırın içinde yavaş yavaş pişmesi için sol tarafa alınır. 10-15 dk. daha pişirildikten sonra tahta fırın küreği yardımıyla çıkarılır. 5 ya da 6 eşit parçaya ayrılarak servis tabağına alınır. Közlenmiş yeşilbiber ile servis edilir. Sıcak olarak tüketilir.