KONYA HABER
Konya
Parçalı bulutlu
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Ara
BBN Haber Konya Haber Konyalılar patentli lezzete hasret kaldı: Bıçakarası 400 TL oldu

Konyalılar patentli lezzete hasret kaldı: Bıçakarası 400 TL oldu

Şehrin isim yapmış restoranları Konya Bıçakarası’na zam üstüne zam yapıyor. Konya’nın tescilli lezzetinin fiyatı 380-420 TL bandına çıktı

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 3 dk

Konya’da yeme içme sektörüne gelen zamlar fiyatları erişilmez noktaya taşıyor. Şehirde özellikle lokanta sektörünün isim yapmış firmaları etliekmek ve türevlerine zam üstüne zam yapmaya devam ediyor. Zamlardan en fazla nasibini alan ise Konya’nın meşhur lezzetlerinden bıçakarası oldu. 

ETLİEKMEK FİYATINI İKİYE KATLADI

Etliekmekten sadece yüzde 10 pahalıya satılan bu lezzet bugünlerde neredeyse etliekmeği ikiye katlıyor. Ünlü restoranlar Konya Bıçakrası satış fiyatlarını 380-420 TL bandına taşıdı. Yarım kilo et fiyatına satılan bu ürün artık herkesin erişemeyeceği noktada. 2 yıl önce coğrafi işaret tescili alınan Konya Bıçakarası adını etin iki satır ya da bıçakla ince ince kıyılmasından alıyor.  

KONYA'YA ÖZGÜ BİR PİDE

Konya Bıçakarası, iki bıçakla ince kıyılmış dana eti, domates ve biberle hazırlanan Konya iline özgü bir pidedir. Konya’nın mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunan Bıçakarasının hamuru oldukça ince bir şekilde 20-25 cm genişlikte ve 60-65 cm uzunlukta olacak şekilde açılır. 
1 porsiyon Konya Bıçakarası üretmek için ihtiyaç duyulan bileşenler ise şöyledir: Hamuru için 140 g ekmeklik beyaz un 40 g ekmeklik esmer un 3 g tuz 1 g yaş maya 180 g su İç harcı için ise 200 g dana eti 80 ml zeytinyağı 120 g domates 30 g yeşilbiber 3 g tuz.

KONYA BIÇAKARASI NASIL HAZIRLANIR?

140 gr beyaz ekmeklik un ve 40 gr esmer un bir kaba alınır. Tuz, yaş maya ve su ile hamur yoğurulur. Hamurun mayalanması için yaklaşık 1 saat kadar beklenir. Dananın but ve sırt kısmından elde edilen etler kuşbaşından daha küçük olacak şekilde iki bıçakla doğranır. Zeytinyağı eklenen etler marinasyon için 1 gün önceden hazırlanıp buzdolabında muhafaza edilir. Domates ve yeşilbiber küçük küçük doğranır. Etle karıştırılıp tuz atılır. Karışımdan sonra yine iki bıçak yardımı ile ürünler daha da küçültülür Dinlenen hamur elle oldukça ince olacak bir şekilde 20-25 cm genişlik, 60-65 cm uzunlukta açılır. Hazırlanan iç harç hamurun tamamı kaplayacak biçimde ince bir şekilde el maharetiyle yayılır. Hamurun kenarları kıvrılmadan ve üzeri açık olacak şekilde fırına sürülür. Konya Bıçakarası taş fırınlarda meşe odunu ile pişirilir. Odunlar fırının sağ tarafına yakılır. Hazırlanan ürün önce ateşe yakın olacak şekilde tahta kürek yardımıyla bırakılır. Ortalama 2 dk. bu şekilde pişirilen ürün fırın içinde yavaş yavaş pişmesi için sol tarafa alınır. 10-15 dk. daha pişirildikten sonra tahta fırın küreği yardımıyla çıkarılır. 5 ya da 6 eşit parçaya ayrılarak servis tabağına alınır. Közlenmiş yeşilbiber ile servis edilir. Sıcak olarak tüketilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *