KONYA HABER
Konya
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,9587 %0,61
47,9564 %0,68
4.382,69 % -0,02
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’nın beyaz altını sofraları süslüyor. Tescilli lezzet dünyaya açıldı

Konya’nın beyaz altını sofraları süslüyor. Tescilli lezzet dünyaya açıldı

Konya’nın zirvede olduğu tarımsal ürünler içerisinde yer alan ve üretim alanı her geçen gün artan Konya’da fasulyede iki önemli marka çıktı.

KAYNAK: Mustafa Kaya
Okunma Süresi: 2 dk

Konya, son yıllarda “beyaz altın” üretiminde oldukça iddialı bir konuma yükseldi. Erzurum’un İspir’i, Bingöl’ün Yedisu Horoz Fasulyesi, Giresun’un Çamoluk Şeker Fasulyesi ve İzmir’in Çavuşdağı Kuru Fasulyesi gibi onlarca coğrafi işaretli kuru fasulyelere rakip olan Konya'nın şeker fasulyesi...

img-20241228-wa0001.jpg

YÜZDE 20’SİNİ KARŞILIYOR

Türkiye’de kuru fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılayan Konya bu alanda coğrafi işaretli markalarıyla büyük bir üne kavuştu. İl genelinde 1 milyon 890 bin metrekare hektarlık tarım arazisiyle Türkiye’nin tarımsal üretimi ve gıda arz güvenliğinde önemli bir yeri olan Konya’nın zirvede olduğu tarımsal ürünler içerisinde yer alan ve üretim alanı her geçen gün artan Konya’da fasulyede iki önemli marka çıktı. Beyşehir bölgesinde yaygın üretimi olan kuru fasulyede meşhur Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi ile birlikte Gembos Ovası’nın kendine has havası ve suyuyla eşsiz bir lezzet alan Gembos Şeker Fasülyesi tadanların damağında eşsiz yer ediniyor.

img-20241228-wa0002.jpg

AVRUPA PAZARINDA YERİNİ ALDI

22 bin hektarlık alana sahip, gerek iklimsel özellikleri gerekse coğrafik özellikleriyle kuru fasulye üretimi için uygun konumda olan Gembos Ovası'nın yanı sıra çevre mahallelerde de üretimi yapılan şeker fasulyesi Göynem Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kanalıyla Avrupa pazarında da yerini aldı.

Adına festivaller düzenlenen Akçabelen Çetmi Şeker Fasulyesi ise Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerinde sofraları süslüyor.

Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye önemli bir bitkisel protein kaynağı olup, hızla artan nüfusumuzun beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Fasulye yetiştiriciliğinde mevcut çeşitlerin yanında yeni çeşitleri ilave etmek gerek üretici gerekse ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Bilindiği üzere baklagiller; kurak alanlarda, toprağa azot fikse ederek doğal gübreleme yapan, topraktaki organik faaliyetleri canlandıran, bir sonraki ürün için azot ve su birikimi yapan, tuzu topraktan uzaklaştıran sera gazlarını azaltıcı etkide bulunmaları ile doğa ve toprak dostu materyallerdir. Ülkemiz topraklarının genelinin organik maddece fakir ve alkali topraklar olduğu düşünüldüğünde ekim nöbetinde kullanımının yaygınlaştırılması oldukça önemlidir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *