Konya’da sonbahar ile birlikte dağlarda, bayırlarda yoğun bir şekilde şifalı ot arayışları var. Her köşesinde zengin bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapan Konya Ovası’nda yemeklere lezzet, hastalara deva veren çeşit çeşit baharatlar ve şifalı otlar bulunuyor.

ONLARCA TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak buğday, şekerpancarı, kuru fasulye ve havuç gibi bitkilerin üretiminde 1. sırada yer alan ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminde iddialı olan Konya endüstriyel amaçlı ekilen bu bitkilerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen ve baharat olarak mutfaklara gelen onlarca türe de ev sahipliği yapıyor.

Eylül ayıyla birlikte Konya’nın el değmemiş dağlarında, tepelerinde, ormanlarında yetişen mis kokulu kekikler, sumaklar, reyhanlar uzun ve yorucu bir mesai ile tek tek toplanıyor. Kurutulan ve gerekli işlemleri yapılıp elenmiş bir şekilde satışa hazır hale getirilen bu bitkiler çarşıda, pazarda satılıyor.

İLÇELERDE AROMATİK BİTKİLER YETİŞTİRİLİYOR
Hüyük’te fesleğen, Hadim’de safran Selçuklu’da biberiye, Meram, Beyşehir, Seydişehir ve Ereğli’de susam, Bozkır ve Yunak’ta kişniş, Hadim, Taşkent, Halkapınar’da papatya, Meram, Yunak, Emirgazi, Akşehir, Akören, Derebucak’ta dağ çayı, Taşkent’te Kırkkilit otu, Cihanbeyli, Kulu, Tuzlukçu, Yunak ve Sarayönü’nde kimyon, Hadim ve Halkapınar’da Kantaron, Altınekin ve Cihanbeyli’de Ihlamur gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği de yaygın bir şekilde yapılıyor.
