Konya’da bugünlerde alıç mevsimi başladı. Sonbahara özgü meyvelerden olan alıç hem meyve olarak tüketiliyor hem de yiyene şifa olan sirkesi yapılıyor. Dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen doğal meyve türlerinden birisi olan alıç sonbaharın gelmesiyle ilgi görmeye başladı. Konya’nın hemen her köşesinde yetişen ve yaban hayatı için de önemli bir ürün olan alıç doğal antioksidan özellikleri nedeniyle birçok hastalığa iyi geldiği için rağbet görüyor.

Tatlı-mayhoş aroması, sarı, turuncu ve kırmızı renkleriyle ayrı bir lezzet sunan alıç bugünlerde en lezzetli ve olgun halinde. Bunu fırsat olarak gören ve alıç yataklarını bilen vatandaşlar ellerinde poşet ve çuvallarla soluğu alıç çalılarının altında alıyor. Heybelerini dolduran, ihtiyaç fazlasını da çarşı pazarda satarak gelir elde eden vatandaşlar, marmelatı ve sirkesi yapılan bu üründen para da kazanıyor.
Özellikle hafta sonlarında doğa yürüyüşü ile spor yapmak ve kısmetlerinde olan alıçları toplamak isteyen vatandaşlar kırsal bölgelere akın etti.

ALICIN FAYDALARI NELERDİR?
Alıç, bazı meyvelere kıyasla daha yüksek diyet lifi, pektin, askorbik asit, mineraller ve antioksidan kapasitesine sahiptir. Alıç, amino asitler, protein, şekerler, mineraller, vitaminler (A, C, B1, B2) açısından zengin ve yüksek bir besin değerine sahiptir. Alıç ayrıca kalsiyum, C vitamini ve karoten açısından zengindir. Alıç, bağışıklığın güçlendirilmesi, yüksek kolesterol ve tansiyonun düşürülmesinde ve kilo vermede etkili bir meyve olmasının yanı sıra, kalp rahatsızlıklarını ve kan bozukluklarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.