Konya’da et, sebze ve hamur fiyatlarına gelen zamlar etliekmeğin maliyetini de yükseltti. Mevsimsel olarak sebze fiyatlarındaki artışın ardından kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş ve son olarak Konya Fırıncılar Odası’nın almış olduğu karar ile 180 gramlık hamura gelen 2 liralık zam etliekmek fiyatlarında artışa yol açtı.

KONYA DEYİNCE AKLA İLK GELENLER ARASINDA
Konya’nın geleneksel yiyeceği, tam 8 asırdır sofraları süsleyen etliekmek hem vazgeçilmez bir lezzet hem de misafir geldiğinde kurtarıcı olması nedeniyle oldukça yoğun bir şekilde tüketiliyor. Et, sebze ve hamurun buluşmasıyla çıtır çıtır eşsiz bir lezzete bürünün etliekmek aynı zamanda Mevlana diyarının dışa açılan kapısı, tanıtım yüzü ve coğrafi işaretli bir ürünü olarak her daim rağbet görüyor. Ancak son yapılan zamlar etliekmeğin tadını kaçıracak!

1 ADET ETLİEKMEĞİN MALİYETİ 104 TL OLDU
BBN Haber’in dönem dönem yaptığı maliyet araştırmaları kapsamında orta halli bir kasaptan alınan fiyatlara göre Konya’da etliekmeklik et 750 TL’den satılıyor. 1 kilo et için ideal sebze ise 90 TL’den hazırlanıyor. Böylelikle 10 etliekmek için 1 kilogram et ve sebze içi 840 TL’den kasaptan çıkıyor. Fırında ise 10 etliekmeğin pişirilmesi için 200 TL hamur parası alınıyor ve maliyet 1040 TL’ye yükseliyor. Böylece geleneksel Konya usulü iç hazırlama yoluyla tek etliekmek pişirtmenin maliyeti 104 TL’ye yükseldi.

GEÇMİŞTEN BUGÜNE BEREKETLE YOĞRULAN TAT
Etliekmek, Konya mutfağının yüzyıllardır süregelen eşsiz lezzetidir. Tarihi, Kadınhanı’nda bir handa başlayan ve mahalle fırınlarında misafir bereketiyle yoğrulan bu nefis tat, bugün de her dilimde Konya’nın sıcaklığını sunuyor. Geleneksel tariflerle harmanlanan etliekmek, her lokmasında tarihi bir hikaye fısıldıyor. İlk defa Konya’da üretilmiş ve ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılmış olan etliekmek genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır. Son yıllarda etliekmek daha ince ve daha uzun olarak yapılıyor ancak orijinal Konya etliekmeği kısa ve geniş formdadır.

Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır. Etli ekmeğin pişmesi de ayrı bir ustalık ister ve taş (gara) fırında meşe dalları kullanılır. Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır.