KONYA HABER
Konya
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,4473 %-0.01
49,3207 %0.21
9.280,16 % -0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’nın meşhur lezzeti lüks sınıfa girdi: Maliyeti 104 TL oldu

Konya’nın meşhur lezzeti lüks sınıfa girdi: Maliyeti 104 TL oldu

Konya’nın geleneksel lezzeti önce ete, ardından hamura gelen zamlarla iyice pahalılaştı. Mevsimsel olarak sebze fiyatlarının yüksekliği de maliyeti körükledi

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’da et, sebze ve hamur fiyatlarına gelen zamlar etliekmeğin maliyetini de yükseltti. Mevsimsel olarak sebze fiyatlarındaki artışın ardından kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş ve son olarak Konya Fırıncılar Odası’nın almış olduğu karar ile 180 gramlık hamura gelen 2 liralık zam etliekmek fiyatlarında artışa yol açtı. 

KONYA DEYİNCE AKLA İLK GELENLER ARASINDA

Konya’nın geleneksel yiyeceği, tam 8 asırdır sofraları süsleyen etliekmek hem vazgeçilmez bir lezzet hem de misafir geldiğinde kurtarıcı olması nedeniyle oldukça yoğun bir şekilde tüketiliyor. Et, sebze ve hamurun buluşmasıyla çıtır çıtır eşsiz bir lezzete bürünün etliekmek aynı zamanda Mevlana diyarının dışa açılan kapısı, tanıtım yüzü ve coğrafi işaretli bir ürünü olarak her daim rağbet görüyor. Ancak son yapılan zamlar etliekmeğin tadını kaçıracak!

1 ADET ETLİEKMEĞİN MALİYETİ 104 TL OLDU

BBN Haber’in dönem dönem yaptığı maliyet araştırmaları kapsamında orta halli bir kasaptan alınan fiyatlara göre Konya’da etliekmeklik et 750 TL’den satılıyor. 1 kilo et için ideal sebze ise 90 TL’den hazırlanıyor. Böylelikle 10 etliekmek için 1 kilogram et ve sebze içi 840 TL’den kasaptan çıkıyor. Fırında ise 10 etliekmeğin pişirilmesi için 200 TL hamur parası alınıyor ve maliyet 1040 TL’ye yükseliyor. Böylece geleneksel Konya usulü iç hazırlama yoluyla tek etliekmek pişirtmenin maliyeti 104 TL’ye yükseldi. 

GEÇMİŞTEN BUGÜNE BEREKETLE YOĞRULAN TAT

Etliekmek, Konya mutfağının yüzyıllardır süregelen eşsiz lezzetidir. Tarihi, Kadınhanı’nda bir handa başlayan ve mahalle fırınlarında misafir bereketiyle yoğrulan bu nefis tat, bugün de her dilimde Konya’nın sıcaklığını sunuyor. Geleneksel tariflerle harmanlanan etliekmek, her lokmasında tarihi bir hikaye fısıldıyor. İlk defa Konya’da üretilmiş ve ardından Anadolu’nun muhtelif yörelerine yayılmış olan etliekmek genellikle 180 gram hamur bezesiyle yaklaşık olarak 70-80 cm boyunda 15-20 cm genişliğinde yapılır. Son yıllarda etliekmek daha ince ve daha uzun olarak yapılıyor ancak orijinal Konya etliekmeği kısa ve geniş formdadır.  

Bir beze için de en az 100 gramlık iç malzeme kullanılır. Etli ekmeğin pişmesi de ayrı bir ustalık ister ve taş (gara) fırında meşe dalları kullanılır. Ateş fırının sağ tarafında bulunur. Fırına giden etli ekmek pişmesine yakın ateşten uzaklaştırılır ve içini çekmesi sağlanır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *