KONYA HABER
Konya
Açık
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,1195 %0,31
48,7323 %0,57
8.884,74 % 0,83
Ara
BBN Haber Konya Haber Konya’nın portakal renkli Muskatında hasat zamanı: Yüzler gülüyor

Konya’nın portakal renkli Muskatında hasat zamanı: Yüzler gülüyor

Ereğli ve Halkapınar yöresinde yetiştirilen portakal turuncusu rengiyle ve parmak yedirten tadıyla aranan bir tür olan Muskat Balkabağı verimiyle yüz güldürüyor

KAYNAK: Cihad Alpan
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın yöresel lezzetleri arasında Ereğli ve Halkapınar’da yetiştirilen muskat kabakları da bulunuyor. Tadıyla, aromasıyla, rengiyle aranan bir balkabağı olan Muskat balkabağında hasat zamanına erişildi. 

Verimiyle üreticisinin yüzünü güldüren kabaklar otel, restoran ve tatlıcı gibi mekanların gözdesi. Özellikle turizm bölgesinden yoğun talep alan muskat balkabakları hasat yapıldıktan sonra tırlara yüklenip Antalya, Mersin ve Muğla bölgelerinin yolunu tutuyor. 

GÖRSEL ŞOV YAPILDI

Halkapınarlı çiftçi Bilal Duru’nun Ereğli Belceağaç’ta yetiştirdiği muskat kabaklarının hasat ve nakliyesi tam bir şölen ve görsel şov ile gerçekleşti. İçerik üreticisi ve doğa fotoğrafçısı Bülent Fakı Şengün’ün objektifiyle kabak tarlasından birbirinden güzel görüntüler yansırken, hasat tahin eşliğindeki enfes balkabağı tatlısıyla taçlandırıldı.


Ereğli ve Halkapınar’ın iklim ve toprak yapısıyla muskat cinsi balkabağını yetiştirmeye elverişli olduğunu ifade eden üreticiler, aranan bir tür olan muskat balkabağının hem fiyatı hem de yüksek verimiyle de yüz güldürdüğünü ifade ettiler. 

KIŞIN HABERCİSİ OLARAK BİLİNİYOR 

Muskat balkabağı Ereğli bölgesinde kışın habercisi olarak da bilinir. Zira bu kabağın hasadından sonra havalar iyice soğumaya ve kış iyiden iyiye kendini göstermeye başlamaktadır. 

Aynı zamanda balkabağı özellikle kış sofralarının vazgeçilmezidir. Bu yüzdendir ki yöre halktı turuncu muskat balkabaklarını görünce “kış geldi” yorumunu yapar.  Kalın etli yapısı, koyu portakal rengi ile en çok tercih edilen muskat balkabağının ilk rengi yeşildir ve kabak olgunlaştıkça turuncu rengini alır. Çorba, yemek ve tatlılarda kullanılabilen muskat balkabağı uzun raf ömrü, düşük kalorisi, yüksek gramajı ve lezzeti ile her zaman en çok ilgi gören balkabakları arasındadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *