Konya’nın yöresel lezzetleri arasında Ereğli ve Halkapınar’da yetiştirilen muskat kabakları da bulunuyor. Tadıyla, aromasıyla, rengiyle aranan bir balkabağı olan Muskat balkabağında hasat zamanına erişildi.

Verimiyle üreticisinin yüzünü güldüren kabaklar otel, restoran ve tatlıcı gibi mekanların gözdesi. Özellikle turizm bölgesinden yoğun talep alan muskat balkabakları hasat yapıldıktan sonra tırlara yüklenip Antalya, Mersin ve Muğla bölgelerinin yolunu tutuyor.

GÖRSEL ŞOV YAPILDI
Halkapınarlı çiftçi Bilal Duru’nun Ereğli Belceağaç’ta yetiştirdiği muskat kabaklarının hasat ve nakliyesi tam bir şölen ve görsel şov ile gerçekleşti. İçerik üreticisi ve doğa fotoğrafçısı Bülent Fakı Şengün’ün objektifiyle kabak tarlasından birbirinden güzel görüntüler yansırken, hasat tahin eşliğindeki enfes balkabağı tatlısıyla taçlandırıldı.

Ereğli ve Halkapınar’ın iklim ve toprak yapısıyla muskat cinsi balkabağını yetiştirmeye elverişli olduğunu ifade eden üreticiler, aranan bir tür olan muskat balkabağının hem fiyatı hem de yüksek verimiyle de yüz güldürdüğünü ifade ettiler.

KIŞIN HABERCİSİ OLARAK BİLİNİYOR
Muskat balkabağı Ereğli bölgesinde kışın habercisi olarak da bilinir. Zira bu kabağın hasadından sonra havalar iyice soğumaya ve kış iyiden iyiye kendini göstermeye başlamaktadır.

Aynı zamanda balkabağı özellikle kış sofralarının vazgeçilmezidir. Bu yüzdendir ki yöre halktı turuncu muskat balkabaklarını görünce “kış geldi” yorumunu yapar. Kalın etli yapısı, koyu portakal rengi ile en çok tercih edilen muskat balkabağının ilk rengi yeşildir ve kabak olgunlaştıkça turuncu rengini alır. Çorba, yemek ve tatlılarda kullanılabilen muskat balkabağı uzun raf ömrü, düşük kalorisi, yüksek gramajı ve lezzeti ile her zaman en çok ilgi gören balkabakları arasındadır.