KONYA HABER
Konya
Açık
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,3316 %0,23
49,0370 %0,44
9.045,98 % -0,34
Ara
BBN Haber Konya Haber Lezzetini sadece Konyalılar biliyor: Ağızda dağılan peynir markalaştı

Lezzetini sadece Konyalılar biliyor: Ağızda dağılan peynir markalaştı

Konya’nın coğrafi işaretli ürünlerinden Atlantı Dededağ Koyun Tulum Peyniri, kooperatif eliyle etkin bir tanıtım atağı ile daha fazla bilinir ve tüketilir oldu

KAYNAK: Olcay Kurt
Okunma Süresi: 2 dk

Konya coğrafyası kadar gastronomisi ile de büyük ve ilgi çekici bir üne sahip. Dünya tarihinin ilk yerleşim yerleri arasında yer alan Anadolu’nun bu bereketli topraklarında binlerce yıldır bir arada yaşayan medeniyetlerin de kültürel aktarımı ile Konya oldukça zengin bir mutfağa sahip. Coğrafi işaretli ürünleriyle dikkat çeken Konya’da henüz çok popüler olmayan ürünler de var. 

DEDEDAĞ KOYUN TULUM PEYNİRİ MARKALAŞTI

Az bilinen bu lezzetlerden birisi de Atlantı kasabasının Dededağ Koyun Tulum Peyniri’dir. Marka tescilli olan bu ürün, son yıllarda kooperatif eliyle daha geniş kitlelere tanıtılıyor.  

26 Ocak 2023 tarihinde coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınan bu lezzet markalaşma atağında. Atlantı Dededağ Tulum Peyniri; çiğ koyun sütü kullanılan, telemesi 100°C’de haşlanan, kaya tuzu ile yoğrulup deri tulumlara basılarak üretilen tulum peyniridir. Üretimde kullanılan çiğ süt, özellikle 15 Nisan -15 Haziran tarihlerinde sağılan koyunlardan elde edilir. Atlantı’nın kekik, yavşan otu ve adaçayı gibi zengin aromatik bitki örtüsüne sahip yüksek rakımlı meralarında otlayan koyunların taze sütünden elde edilen sütlerle yapılan bu lezzetli peynir karakteristik olarak sert dış yapısını ve yumuşak iç dokusunu kazanmak için en az 90 gün (veya 360 gün) olgunlaştırılır. Bölgenin iklimi ve bitki örtüsü koyun sütüne zengin bir aroma katarak peynirin kendine özgü lezzetinin temelini oluşturur.

ÜRETİMİ TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜLÜYOR 

Atlantı Dededağ Tulum Peyniri’nin tüm üretim süreçleri Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Atlantı Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi denetiminde titizlikle sürdürülüyor.

Atlantı Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Gedikkaya’nın da şahsi gayretleriyle Konya’nın bu lezzetli koyun tulum peyniri fuarlara, etkinliklere katılım sağlayarak geniş kitlelere tanıtılıyor. Konya Büyükşehir Belediyesinin kahvaltı restoranı Palize’nin de satış reyonunda yer alan Dededağ Tulum Peyniri için Konya genelindeki satış ağını da genişletecek adımlar atılıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *