Konya coğrafyası kadar gastronomisi ile de büyük ve ilgi çekici bir üne sahip. Dünya tarihinin ilk yerleşim yerleri arasında yer alan Anadolu’nun bu bereketli topraklarında binlerce yıldır bir arada yaşayan medeniyetlerin de kültürel aktarımı ile Konya oldukça zengin bir mutfağa sahip. Coğrafi işaretli ürünleriyle dikkat çeken Konya’da henüz çok popüler olmayan ürünler de var.

DEDEDAĞ KOYUN TULUM PEYNİRİ MARKALAŞTI
Az bilinen bu lezzetlerden birisi de Atlantı kasabasının Dededağ Koyun Tulum Peyniri’dir. Marka tescilli olan bu ürün, son yıllarda kooperatif eliyle daha geniş kitlelere tanıtılıyor.

26 Ocak 2023 tarihinde coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınan bu lezzet markalaşma atağında. Atlantı Dededağ Tulum Peyniri; çiğ koyun sütü kullanılan, telemesi 100°C’de haşlanan, kaya tuzu ile yoğrulup deri tulumlara basılarak üretilen tulum peyniridir. Üretimde kullanılan çiğ süt, özellikle 15 Nisan -15 Haziran tarihlerinde sağılan koyunlardan elde edilir. Atlantı’nın kekik, yavşan otu ve adaçayı gibi zengin aromatik bitki örtüsüne sahip yüksek rakımlı meralarında otlayan koyunların taze sütünden elde edilen sütlerle yapılan bu lezzetli peynir karakteristik olarak sert dış yapısını ve yumuşak iç dokusunu kazanmak için en az 90 gün (veya 360 gün) olgunlaştırılır. Bölgenin iklimi ve bitki örtüsü koyun sütüne zengin bir aroma katarak peynirin kendine özgü lezzetinin temelini oluşturur.

ÜRETİMİ TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜLÜYOR
Atlantı Dededağ Tulum Peyniri’nin tüm üretim süreçleri Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Atlantı Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi denetiminde titizlikle sürdürülüyor.

Atlantı Kasabası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Gedikkaya’nın da şahsi gayretleriyle Konya’nın bu lezzetli koyun tulum peyniri fuarlara, etkinliklere katılım sağlayarak geniş kitlelere tanıtılıyor. Konya Büyükşehir Belediyesinin kahvaltı restoranı Palize’nin de satış reyonunda yer alan Dededağ Tulum Peyniri için Konya genelindeki satış ağını da genişletecek adımlar atılıyor.
