Konya
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,8729 %0,77
47,8724 %1,05
4.383,41 % 0,12
Ara
BBN Haber Konya Haber Sadece Konyalı olanlar bu ekmeği biliyor. Coğrafi işaret için harekete geçildi

Sadece Konyalı olanlar bu ekmeği biliyor. Coğrafi işaret için harekete geçildi

Konya’nın Hadim İlçesinde kaybolmaya yüz tutmuş Armut Ekmeği, diğer bir adıyla Kükürt Ekmeğinin coğrafi işaret tescili ve markalaşması için çalışma başlatıldı.

KAYNAK: Bbn
Okunma Süresi: 2 dk

Konya’nın Hadim İlçesi Gezlevi Mahallesi’nde kaybolmaya yüz tutmuş Armut Ekmeği (Kükürt Ekmeği), yöre halkı tarafından yeniden üretilmeye başlandı. Konya’da faaliyet gösteren Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak bölgeye giderek ekmeğin yapım sürecini yerinde inceledi.

armut-ekmegi-cografi-isaret-yolunda-3.png

HADİM'İN KADİM DEĞERİ

Hadim İlçesinin kadim bir değeri olan armut ekmeği dağlarda yetişen dağ armudu denilen meyvenin kurutulup buğday ile birlikte taş el değirmeninde dövülerek elde edilen undan yapılıyor. Maya konulmadan su, beyaz un ve armut unu karıştırılarak elde edilen hamurdan saç üzerinde pişirilerek ikram ediliyor. Ekmeğin yapım süreciyle ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye giden Muradın Olsun Derneği Başkanı Fatma Çakmak, yöre halkı, Meryem Sevinç, Büşra Acar ve Hümeyra Acar’dan bilgi aldı. Ekmeğin yapımını yerinde izleyen Çakmak, kaybolmaya yüz tutmuş, bölgeye has gastronomi kültürünün tekrardan yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek kendilerine teşekkür etti. Armut Ekmeğinin, diğer bir adıyla Kükürt Ekmeğinin coğrafi işaret tescili ve markalaşması için çalışma başlatacaklarını dile getiren Çakmak, ilgili makamlarla birlikte proje üreterek bu eşsiz lezzeti daha geniş kitlelerle buluşturacaklarını söyledi.

Armut Ekmeği Unu Nasıl Üretiliyor?

Boz armut dağlarda kırsal yamaçlarda yetişmekte. Güz mevsiminde (Eylül-Kasım) yetişen bu meyve bir süre olgunlaştıktan sonra toplanmakta. Toplama aşamasından sonra saplarından ayıklanarak temiz hale getirilmekte. Ayıklanan boz armutlar dibek taşında tokmak yardımı ile dövülerek küçük parçalar halinde öğütülmüş kıvama getirilir. Bu işlem sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Temiz hijyenik ortamda işlem gerçekleştirilir. Kuruması için en fazla on gün bekletilir. Buğday ile karıştırılarak değirmende un haline getirilir. 20 kg buğdaya 15 kg boz armut unu eklenir. Son aşama olarak da un birleştikten sonra ekmek yapımına geçirilir.

Yorumlar
A
Alp Eren 3 hafta önce
Tamdoğal ekmek, yokluk kıtlık yıllarının negüzel nimetlerindendir. Afiyet olsun. Bulursak şükredelim
BEĞENME
0
CEVAPLA
H
Hamza Hadimli 3 hafta önce
Lezzetten ziyade yokluk ve kıtlık zamanlarında yapılan bir ekmekmiş. Rahmetli dedem anlardı
BEĞENME
0
CEVAPLA