2024 yılının asgari ücreti ne kadar olacak?

2024 yılının asgari ücreti ne kadar olacak?
Yılın son iki ayına girerken gözlerde yavaş yavaş asgari ücret maratonuna çevrildi. Piyasalarda beklenti yüksek. Asgari ücret için beklenen rakamlar ortaya çıktı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun 2024 yılı asgari ücret beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim yılını da göz önüne alan Erdursun, milyonlarca çalışana ve ailesine umut verirken asgari ücret üzeri alan çalışanlar adına yasal düzenleme için önemli hatırlatmada bulundu.

SON YILLARIN ZAM ORANLARI
Geçmiş yıllardaki zam oranlarıyla açıklamalarına başlayan Özgür Erdursun, “2016'da %33, 2017'de %8, 2018'de %14.2, 2019'da %26.6 zam yapıldı. 2022'ye geldiğimizde Ocak ayında %50,51 oranında bir zam yapıldı, ardından temmuzda da %29.31 zam geldi. Yine 2023 Ocak ayında % 54.66, temmuzda ise %34 zam yapıldı. Böylece son 2 yıla bakıldığında %50'nin üzerinde zam söz konusu olduğu aşikardır. Güncel ekonomik koşullar ve hayat pahalığı da ortada. Maalesef Türk Lirası değerli kaybetmeye devam ediyor.

maas.jpg

YÜZDE 55 ZAM GELİRSE NE KADAR OLACAK?

Enflasyonla beraber her şeyin fiyatı artıyor ve alım gücü düşüyor. Sabit ücretlilerin de kendi gelirlerini arttırma imkanı olmadığı için devletin belirleyeceği politika, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranları asgari ücret tespit konusu ile beraber asgari ücretlerin alacağı zam oranın ne olacağını ortaya çıkaracak. Son iki yılda yüzde 50’yi aşan zam oranları var. Bu sene de aynı durum olabilir. Enflasyon yüzde 40’lar civarında olacak. Şayet yüzde 40’lık bir artış olursa asgari ücret yaklaşık 16 bin lira olur, yüzde 50’lik zam yapılırsa da yaklaşık 17.000 lira olur. Tabi psikolojik sınır aşılır ve yüzde 50’nin üzerine çıkılırsa ve beklentiler doğrultusunda yüzde 55'lik zam yapılırsa bu durumda da asgari ücret 17.650 lira civarında olur” diye konuştu.

isci.jpg

O ÇALIŞANLAR İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART
Asgari ücret üstü alanların da zamlardan aynı oranda alması gerektiğini ifade eden Erdursun, “Yasalarımıza göre asgari ücrete yapılacak zam aynı oranda diğer çalışanlara da verilmek zorunda değil; bu nedenle de şu anda asgari ücretin üstünde çalışan kişiler asgari ücretle aynı oranda zam almadıkları sürece maalesef asgari ücretin içine dahil olacak. Böyle bir durumda da toplumda asgari ücret alan sayısı maalesef artmaya da devam edecek. Bu yüzden Meclis’te bu konu mutlaka gündeme getirilmeli ve asgari ücret üstü alanlar da korumaya alınmalı. Yoksa birkaç yıla kalmaz asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 80’ler oranına çıkacak” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.