Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma: Başarıya Giden Yol Konya’da Ele Alındı

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma: Başarıya Giden Yol Konya’da Ele Alındı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, (TKYD) Konya’da düzenlediği “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetim Uygulamaları” seminerinde aile şirketlerinin kurumsallaşma süreçlerine dair bilgiler paylaşıldı.

Konya Sanayi Odası’nda gerçekleşen seminerin açılış konuşmalarını TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükegen ve Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü ve Köşe Yazarı Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde; TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, Garanti BBVA KOBİ Bankacılığı Pazarlama Direktörü Nurdan Tunay Günaylı, İstanbul Ekonomi Araştırma Yönetici Ortağı ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki, Yıldız Pul Otomotiv Motor Parçaları Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Acar konuşmacı olarak yer aldı.

konya-kurumsallasma-semineri.jpg

"Yaşanan değişimler alışık olduğumuz iş yapma şekillerimizi geçersiz kıldı"

Seminerde açılış konuşmasını yapan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği olarak, kurumsal yönetimin temel unsurlarının daha iyi kavrandığı, içselleştirildiği ve etkin bir şekilde uygulandığı bir anlayışın yaygınlaşmasına katkı sağlama hedefiyle 21 yıl önce yola çıktık. Kurumsal yönetim konusu artık her kapıyı açan bir anahtar haline geldi. Hepimizin iş hayatında geçirmiş olduğu dönemlere dönüp baktığımız zaman değişimlerin, krizlerin olduğunu görüyoruz. Ancak içine girdiğimiz süreç, öyle bir değişim ve öyle bir belirsizlik ortamı yaratmış durumda ki, her alandaki baskı o kadar fazla arttı ki geçmiş bilgilerimiz ve tecrübelerimiz geleceği açıklamakta yetersiz kalıyor.

Bu belirsizlikler önümüzdeki dönemde daha da artabilir. Dolayısıyla artık derin problemlerle karşı karşıyayız. Dünya üzerinde yani jeopolitik risklere baktığımız zaman bambaşka bir tablo var. Diğer yandan dijitalleşme önemli bir yer edinmeye başladı, iş yapma şekillerini ve iş modellerimizi değiştiriyor. Bu değişimler alışık olduğumuz iş yapma şekillerimizi geçersiz kılıyor.

"Bu yarışta ayakta kalmak zor ve artık koşmak zorundasınız"

Bu yüzden mutlaka ve mutlaka artık kurumlarımızın, şirketlerimizin yönetim anlayışının yönetim felsefelerini ve modellerini güncellemek zorundayız. Şirketlerimizi bu anlamda tekrar donatmamız ve yeni iş yapma modellerini hayata geçirmemiz gerekiyor. 21 senedir artan bir ivmeyle bunu anlatmaya çalışıyoruz. Şirketlerimizin başarılı olabilmesi için mutlaka sistemle dayalı yönetim felsefesinin geliştirilmesi gerekli.” dedi.

"Aile şirketleri sadece aile bireylerinin değil toplumun da milli değeridir"

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükegen de; “Konya’da bugün sanayi üretimi yapan 12 organize sanayi bölgemiz, 120’nin üzerinde sanayi teknoloji endüstri bölgemiz ve diğer sanayi alanlarımız var. Türkiye'nin öncü şehri haline gelen Konya, 3 bin 400’ün üzerinde ihracatçı firmamızla 195 ülkeye yıllık 3 milyar doların üzerinde ihracat yapılıyor. İhracatımızın %95’ni sanayi ürünleri oluştururken, Türkiye'nin dördüncü büyük makine ihracatçısı olmaktan da mutluluk duyuyoruz. Dünyada şirketlerin çoğunluğu ülkemizdeki gibi aile şirketleri. İkinci veya üçüncü nesiller de iş başında bulunuyor. Dolayısıyla aile şirketlerimizle sürdürülebilir insan sağlamak için aynı zamanda kurumsallaşma ve aile anayasası gibi kavramların daha da hakim olması gerektiği bir dönemin içerisindeyiz. Şirketleri dedelerimiz, babalarımız veya biz de kurmuş ve büyümüş olabiliriz ancak bu şirketler artık sadece aile bireylerinin değil toplumun ve ülkenin milli değerleri haline gelmiştir. Bu sorumlulukla hareket etmek, kurumsal yönetim anlamında gereken tüm adımları atmak mecburiyettir. Dolayısıyla sürdürülebilir olmayan ve kapanan sadece bir şirket değil ülkemizin sermayesidir, ülkemizin değeridir. Bu yüzden üretimi destekleyen sürdürülebilir kılan tüm mekanizmaların kurumsal bir yapı ile canlı tutulması gerekmektedir. “ dedi.

"Tüm iş ortaklarımızın büyüme ve kurumsallaşma hikâyelerinde yanındayız"

Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya da yaptığı konuşmada, “Aile şirketlerimiz bugün hiç şüphesiz ki ekonomimizin, iş dünyamızın itici gücü konumunda. Türkiye, %99’unu KOBİ’lerin oluşturduğu gelişmekte olan bir ekonomi ve bu şirketlerimizin neredeyse %95’i de aile şirketi konumunda. Dolayısıyla yatırımlarıyla, üretimleriyle, istihdamıyla, tüm dünyaya ihracatlarıyla Türkiye ekonomisini ayakta tutan, büyüten ve güçlendiren bu şirketlerimizin sürdürülebilirliğini, uzun ömürlü olmalarını sağlamak son derece önemli. Bunu sağlamanın yolu da kurumsallaşmadan, kurumsal yönetim ilkelerini benimsemekten geçiyor.

Garanti BBVA olarak her ölçekten müşterimizin, yönetimsel ve finansal anlamda sağlam, sürdürülebilir bir yapıya sahip olmasını fazlasıyla önemsiyoruz. Dünyayla rekabet edecek güçte, adil, şeffaf, sürdürülebilir bir iş modeliyle hareket eden her bir şirket, aynı şekilde güçlü bir ekonominin temel taşı. Bu inançla, birlikte yol aldığımız her işletmemizin büyümesine, ülkeye kalıcı değer yaratmasına katkı sağlamayı önceliğimiz kabul ediyoruz. Geliştirdiğimiz finansal çözümlerin yanında; kendimizi, müşterilerimizi geleceğe taşıyacak bir rehber, profesyonel dönüşümlerinde onlara yol gösteren bir danışman olarak konumluyoruz. Rekabet çok çetin, değişimin çok hızlı olduğu günümüz dünyasında, en küçük ölçekli işletmeden en büyük sanayi kuruluşuna kadar, tüm iş ortaklarımızın büyüme ve kurumsallaşma hikâyelerinde yanındayız, olmaya da devam edeceğiz.” dedi

"Türkiye’nin verimliliğini artırması yani Konya'nın yapabildiğini yapması lazım"

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Ekonomi Araştırma Yönetici Ortağı ve TKYD Ekonomi Danışmanı Can Selçuki, “Bugünün yüksek enflasyon ve faiz döneminde tutup da

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.