Beyşehir Gölü Tehlike Altında

Beyşehir Gölü'nün endemik balık türleri, göle sonradan atılmış etcil türler ve insan kaynaklı tehditler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya...
Beyşehir Gölü  Tehlike Altında

650 kilometre karelik yüz ölçümüyle Anadolu'nun en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan Beyşehir Gölü, barındırdığı 12 adet endemik balık türüyle doğa harikası bir ekosistem oluşturuyor. Ancak 1986 yılında göle insanlar tarafından aşılanan Sudak Balığı (Sander Lucioperca) ve halk arasında Levrek olarak da bilinen istilacı balık türleri, bu eşsiz ekosistemi tehdit ediyor. Gölün yerli türleri, istilacı balıklar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

maxresdefault.jpg

İstilacı Türler Gölün Dengesini Bozuyor

Beyşehir Gölü'ne sonradan atılan Sudak Balığı, göldeki otçul balıkları hızla tüketerek kendi popülasyonunu artırdı. Bu istilacı tür, zamanla gölün endemik balıklarından biri olan Gökçe Balığı'nın neslini tüketti. Artan Sudak Balığı popülasyonu, göldeki biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor ve yerli türlerin yaşam alanlarını daraltıyor.

1-b6a9f2327b5b9c654a47.jpg

Herkes İçin Tehlikeli Avlanma Tekniği: Elektroşokla Avlanma

Göl ekosistemini tehdit eden tek unsur göle sonradan eklenen balıklar da değil. Doğal yaşamın bir diğer belası bilinçsiz avlanma. Beyşehir Gölü'nde karşılaşılan bir diğer önemli sorun ise sorumsuz avcıların elektroşokla avlanması. Bu tehlikeli yöntem, hem balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor hem de insan hayatını riske atıyor. Ayrıca, göldeki balıkların önünü kesen barajlar, sulama kanalları ve tekstil fabrikalarının atıkları gibi insan kaynaklı faktörler de göldeki yaşamı tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor.

konya-da-elektrosokla-avlananlara-488-bin-lir-15667883-amp.webp

Aşırı Tarımsal Sulama Gölü Kurutuyor

Son yıllarda Beyşehir Gölü'nün su seviyesi, gölü besleyen yüzey ve yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle ciddi oranda azaldı. Bölgedeki sulu tarım faaliyetlerinin artması da göldeki su çekilmesini hızlandırıyor. Göl ve çevresindeki dereler, tarım alanlarından gelen sızıntılar ve yerleşim yerlerinden boşaltılan atıklar nedeniyle ciddi bir kirlilikle karşı karşıya kalıyor.

indir-49.jpeg

Beyşehir Gölü'nde endemik türlerin korunması için acil önlemler alınması gerekiyor. Uzmanların yorumlarına göre eğer bu tehditler kontrol altına alınmazsa, gölün doğal zenginlikleri ve biyolojik çeşitliliği hızla yok olabilir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.