Bu lezzet hayran bırakıyor! Konya’nın yerli ve milli suşhisi: Gavinna

Yumurta dönemlerinde sırlı bir küp içinde tuza yatırılan balıklar, yaklaşık üç ay sonra yenmeye hazır hâle gelirler. Gavinna yedikten sonra su içmeyi tavsiye etmeyen Silleliler, tuzun oluşturduğu harareti demli çayla geçiştirirler
Bu lezzet hayran bırakıyor! Konya’nın yerli ve milli suşhisi: Gavinna

Gavinna/Kavinna ya da kurma balık. Sille özelinde Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan Gavinna bugün unutulmaya yüz tutsa da halen müdavimleri tarafından tüketilmeye devam ediyor.

whatsapp-image-2024-07-14-at-15-46-56-1.jpeg

Eski zamanlarda Sille'de yaşayan Hristiyan-Rum halk tarafından hazırlanan ve onlarla iç içe senelerce yaşayan Müslümanların da öğrenip tükettiği günümüze kadar gelen bir lezzet mirası olan Gavinna; sazan balığının başını ayrı gövdesini ayrı kurdukları gibi kızılkanat, göğce/gövce, yağ balığı gibi küçük balıkları kurarak yapılıyor.

whatsapp-image-2024-07-14-at-15-46-56-2.jpeg

Beyşehir göğcesi/gövcesi özellikle en çok tercih edilen ve makbul olanı imiş ama bu balığın nesli tükendiği için artık İzmir göğcesi/gövcesi kullananlar oluyormuş.
Tuzlanarak çömleklere basılan balıklar serin bir yerde muhafaza ediliyor. En az 3 ay sonra yenmek için hazır hale geliyor ya da şöyle diyebiliriz. İlkbaharda kurulan balıklar son baharda tüketime hazır hale geliyor. Kurulan balık çömlekten çıkarılıp tuzu temizlenip, yıkanıyor ardından başı koparılıp iç kısmı temizleniyor, derisi soyuluyor. Sonra üzüm sirkesi, zeytinyağı ile yenmeye hazır isterseniz taze soğan ve domates rendesi de ekleyebilirsiniz.

whatsapp-image-2024-07-14-at-15-47-01.jpeg

Gavinna bulgur pilavı ile yeniliyormuş, yendikten sonra üstüne üzüm pekmezi ya da Dimnit üzümü yenirmiş ki ağızdaki tuzlu tadı temizlesin diye. Daha sonra da tuzun verdiği susuzluk hissini gidermek içinde üzerine çay içilirmiş. Zira Silleliler, Gavinna yedikten sonra su içmeyi tavsiye etmiyor ve tuzun oluşturduğu harareti demli çayla geçiştiriyorlar. (Kaynak: Instagram/sosyolojik / Ayşegül B.)

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.