Bu lezzet hayran bırakıyor! Konya’nın yerli ve milli suşhisi: Gavinna
Gavinna/Kavinna ya da kurma balık. Sille özelinde Konya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan Gavinna bugün unutulmaya yüz tutsa da halen müdavimleri tarafından tüketilmeye devam ediyor.
Eski zamanlarda Sille'de yaşayan Hristiyan-Rum halk tarafından hazırlanan ve onlarla iç içe senelerce yaşayan Müslümanların da öğrenip tükettiği günümüze kadar gelen bir lezzet mirası olan Gavinna; sazan balığının başını ayrı gövdesini ayrı kurdukları gibi kızılkanat, göğce/gövce, yağ balığı gibi küçük balıkları kurarak yapılıyor.
Beyşehir göğcesi/gövcesi özellikle en çok tercih edilen ve makbul olanı imiş ama bu balığın nesli tükendiği için artık İzmir göğcesi/gövcesi kullananlar oluyormuş.
Tuzlanarak çömleklere basılan balıklar serin bir yerde muhafaza ediliyor. En az 3 ay sonra yenmek için hazır hale geliyor ya da şöyle diyebiliriz. İlkbaharda kurulan balıklar son baharda tüketime hazır hale geliyor. Kurulan balık çömlekten çıkarılıp tuzu temizlenip, yıkanıyor ardından başı koparılıp iç kısmı temizleniyor, derisi soyuluyor. Sonra üzüm sirkesi, zeytinyağı ile yenmeye hazır isterseniz taze soğan ve domates rendesi de ekleyebilirsiniz.
Gavinna bulgur pilavı ile yeniliyormuş, yendikten sonra üstüne üzüm pekmezi ya da Dimnit üzümü yenirmiş ki ağızdaki tuzlu tadı temizlesin diye. Daha sonra da tuzun verdiği susuzluk hissini gidermek içinde üzerine çay içilirmiş. Zira Silleliler, Gavinna yedikten sonra su içmeyi tavsiye etmiyor ve tuzun oluşturduğu harareti demli çayla geçiştiriyorlar. (Kaynak: Instagram/sosyolojik / Ayşegül B.)
Kaynak:Mustafa KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.