Deprem bölgesi olmayan Konya, kentsel dönüşümün lokomotif illeri arasında en ön sırada

Deprem bölgesi olmayan Konya, kentsel dönüşümün lokomotif illeri arasında en ön sırada

Deprem bölgesi olmayan Konya tarihi köklerine bağlı kalarak güvenlik kent vizyonunu gerçekleştirmek için hızlı adımlarla ilerliyor. Kent merkezi başta olmak üzere bir çok alanda vatandaş mağdur edilmeden kentsel dönüşüm gerçekleştirildi. İşte ayrıntılar:

Konya'da 92 kişinin hayatını kaybettiği Zümrüt Apartmanı felaketi ve 21 yıl aradan sonra adeta bir manzara tekrarlandı. Facia boyutunda olmasa da olay henüz sıcaklığını korurken Konya'da kentsel dönüşüm çalışmaları da gündeme geldi.

KONYA KENTSEL DÖNÜŞÜMDÜ TÜRKİYE'DE İLK SIRADA

Konya kent merkezinde Türbe önü olarak bilinen tarihi bölge adeta yeniden gün yüzüne çıkarıldı.

Mevlana Meydanı'nın yanında yer alan ve Kentsel Yenileme Alanı ilan edilen bölgede Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı'nın yıkımı gerçekleştirilmiş ve her iki bölümde de yenileme çalışmaları tamamlandı.

Mevlana Çarşısı'nın yıkılması ile ortaya çıkan alanda, toplam 20.354 metrekare inşaat alanına sahip bir proje yürütülmüş ve bu kapsamda 89 adet dükkan, 2 adet restoran, 2 katlı yeraltı otoparkı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları bitirildi.

Altın Çarşı'nın alanında ise toplam 15.661 metrekare inşaat alanına sahip proje kapsamında; 50 adet büro, 18 adet restoran, 7 adet kafe, 139 adet dükkanın yapımı, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları ile birlikte sona erdi.

Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı dönüşümü ile birlikte Konya, hem şehre değer katan sembolik bir yapıya hem de yeni bir alışveriş mekanına sahip olmuş oldu.

MEVLANAYA YAKIŞIR BİR ARKA SOKAK

Mevlâna Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi, Karatay Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen önemli bir kentsel dönüşüm projesidir. Bu proje ile Hazreti Mevlâna’nın türbesini içine alarak şehrin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı hedefliyor.

Projenin temel amacı, Hazreti Mevlâna’nın türbesinin çevresini ve bu önemli tarihi alanı, modern standartlara uygun hale getirerek ziyaretçilerin rahatça dolaşabilmesini sağlamak. Aynı zamanda, bu bölgeyi ticari, kültürel ve sosyal açıdan canlandırmak ve şehre yeni bir nefes kazandırmak da projenin amaçları arasında yer alıyor.

Batı kısmında yer alan Hazreti Mevlâna Türbesi'nin yakın çevresi, dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanlarıyla donatılacak. Böylece ziyaretçiler, türbeyi ziyaret ettikten sonra dinlenebilecekleri ve etrafı gezebilecekleri bir ortama kavuşacaklar.

Projenin doğu kısmında ise bir Tanıtım Merkezi planlanmıştır. Bu merkezde Hazreti Mevlâna Türbesi ve Dergâhının tanıtımı yapılacak ve Mevlevilik kültürü modern müzecilik teknikleriyle ziyaretçilere aktarılacak. Ayrıca, Türbe ziyaretçilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir karşılama binası da inşa edilecek.

Proje kapsamında, Mevlâna Müzesi, Sosyal Hizmetler ve Karşılama Merkezi gibi önemli yapılar da yer alacak. Mevlâna Hamamı, Hamam önü dükkânları, muvakkithane ve İmaret binaları yeniden ihya edilecek ve şehrin tarihi dokusunu koruyacak şekilde restore edilecek.

Ayrıca, eski kentsel dokuyu canlandırmak için arasta tarzında sıra dükkanlar ve çarşılar inşa edilecek. Bu alanlarda geleneksel han yapılarının güncel bir yorumu da hayata geçirilecektir. Böylece, şehrin eski ticaret geleneği yeniden canlanacak ve turistlere yönelik alışveriş imkanları sunulacak.

Proje aynı zamanda gastronomi şehri olan Konya'ya değer katacak ve Konya mutfağını tanıtacak bir Darüzziyafe Konya Mutfağını da içermektedir. Kültür yapıları, müzeler ve tarihi mekanlarla donatılmış olan bu proje, şehrin ruhunu ve kadim mirasını yeniden yeşertecek ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE SOSYAL DÖNÜŞÜM ALANLARI

Akyokuş Palye Düzenlemesi Projesi, Konya'nın en önemli alanlarından biri olan Akyokuş'ta gerçekleştirilecek bir çevre düzenleme ve sosyal aktivite alanı oluşturma girişimi. Proje, bölgedeki üniversite, hastane ve konut yoğunluğuna rağmen tüm şehir halkına ve ziyaretçilere üst düzey bir çevre düzenlemesi sunmayı hedefleniyor.

Projenin kapsamında şu ana başlıklar bulunmakta:

1. Palye Çevre Düzenlemesi:

12.000 metrekarelik alanda yürüme platformları oluşturulacak.

2 adet kır kahvesi inşa edilecektir. Her biri yaklaşık 250 metrekarelik alana sahip olacak ve içerisinde kadın, erkek ve engelli tuvaletleri, mescid, mutfak, kapalı hizmet alanı ve yaklaşık 250 kişilik oturma kapasitesi bulunacaktır. Ayrıca, 100 metrekarelik bir teknik hacim de yer alacak.

2. Palye Çevre Düzenlemesi:

9.000 metrekarelik alanda yürüme platformları oluşturulacak.

2 adet kır lokantası yapısı planlanmıştır. Her biri yaklaşık 250 metrekarelik alana sahip olacak ve açık alanda 130 metrekarelik hizmet alanı ile yaklaşık 250 kişilik oturma kapasitesine sahip olacak.

Şelale Yapılması:

Topografyanın uygun olduğu alanda, şehre estetik değeri yüksek bir şelale inşa edilecektir. Şelale yaklaşık 35 metre yüksekliğinde olacak.

Beyşehir istikametindeki Otopark ve Bağlantı Yolunun Düzenlenmesi:

Bölgedeki 3200 metrekarelik alanda, Beyşehir istikametindeki otopark ve bağlantı yolunun düzenlenmesi planlanmakta.

Akyokuş Palye Düzenlemesi Projesi, hem şehrin fiziksel çevresini iyileştirmeyi hem de vatandaşlara ve ziyaretçilere dinlenme ve eğlenme imkânları sunarak sosyal yaşamı desteklemeyi amaçlamakta.

STRATEJİK SANAYİ DÖNÜŞÜMÜ

Tarım ile birlikte bir sanayi kenti de olan Konya'da sanayi dönüşümü de gerçekleştiriliyor. Büyük bir şantiyeyi de andıran Konya'da Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çerçevesinde, Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin taşınması planlandı. Bu hedef doğrultusunda, Karatay ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve 2 milyon 80 bin metrekarelik bir alana sahip olan Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazi, Yeni Motorlu Sanayi Sitesi için ayrıldı.

Türkiye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülen bu önemli projenin inşaatına başlanmış olup, hızla tamamlanma aşamasına gelinmiş. Yeni Motorlu Sanayi Sitesi, toplamda 2824 adet bağımsız birimi içermektedir. Bu birimler arasında 2690 adet sanayi işyeri ve 134 adet ticari iş yeri bulunmakta.

Sanayi işyerleri farklı büyüklüklerde tasarlanmış olup, 50, 100, 200, 400 ve 600 metrekarelik seçeneklere sahip. Ticari işyerleri ise 25, 50, 100 ve 200 metrekare genişliğinde yer almakta.

Yeni Motorlu Sanayi Sitesi, modern altyapısı ve çeşitlendirilmiş iş alanlarıyla, Konya'nın sanayi potansiyelini daha da güçlendirecek ve bölge ekonomisine önemli katkılarda bulunacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, şehirdeki sanayi ve ticaret faaliyetlerinin daha verimli bir şekilde sürdürülmesi hedeflenmekte.

AMAÇ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE KONYAYI HER AÇIDAN DİRENÇLİ HALGETİRMEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Uğur İbrahim Altay, daha önce yaptığı açıklamada Konya’yı dirençli bir şehir haline getirmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini, özellikle 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerden sonra şehirleri depreme dirençli hale getirmenin en önemli öncelikleri arasında olduğunu vurgulamıştı.

VATANDAŞLARLA UZLAŞMA ARANIYOR

Konya'daki farklı bölgelerdeki farkli nitelikler içeren ve Türkiye'nin lokomotifi konumundaki büyük kentsel dönüşüm projelerinin önemli bir bölümü birkaç yıl içinde tamamlanacak. Bu çerçevede Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen düzenlemelerle Konya'daki kentsel dönüşümlerde vatandaylarla uzlaşma sağlanıyor. Kimsenin mağdur olmaması için yapılan çalışmalarda güvenli olmayan konutlar yıkılırken, belirlenmiş dönüşüm çerçevesince güvenli ve sağlıklı konutlar sosyal, kültürel, spor ve yeşil alanlarıyla mekanlar hayata geçiriliyor vatandaşın hizmetine sunuluyor. Rantsal değil kentsel dönüşüm gerçekleştirilirken vatandaylara da istenmeyen olayların yaşanmaması için uzlaşı arayışlarını değerlendirmeleri isteniyor.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.