Emeklilikte maaş nasıl artar? Geç emekli olunca maaşlar artıyor mu? İşte emeklilik detayları

Emeklilikte maaş nasıl artar? Geç emekli olunca maaşlar artıyor mu? İşte emeklilik detayları

Geç emekli olun maaş artar söylemini duyan vatandaşlar emeklilik dilekçelerini rafa kaldırıyor. Peki geç emekli olunca maaşlar artıyor mu? Ünlü ekonomist emeklilik maaşları ile ilgili bilgiler verdi.

SGK'ya verilecek olan emeklilik dilekçelerini Bakan açıklamasının ardından rafa kaldıran vatandaşlar "Geç emekli olunca maaşlar artar mı?" Sorusunun yanıtını arıyor. Ünlü Sosyal Güvenlik Uzmanı Yüksek brüt ücretlerle çalışanların aylık bazda emekli aylıkları artar mı? Sorusuna Az da olsa artar, ancak enflasyonun düşme eğilimde ol­duğu dönemde bu kişiler zarar eder dedi.

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

Emeklilik sisteminin değişeceğine ilişkin haberler yayımlanmaya devam ederken ünlü SGK Uzmanı Özgür Erdursun ‘Geç emekli olun maaş artar’ söylemleri üzerine açıklama yaptı. İşte dunya.com'daki köşesinde Erdursun’dan emekli aylığı hesaplama sistemi açıklamaları... Emeklilik ve emeklilik sistemi tartışma konusu olmaya devam ediyor. EYT ile birlikte emekli sayısında çok ciddi artış yaşanırken aynı dönemde işe girişi olan ancak farklı nedenlerle sigortaları geç başlayanlar ise 17-20 yıl geç emekliliğin adaletli olmadığını savunarak kademeli emeklilik bekliyor. Çalışma hayatının kanayan diğer yaraları ise kıdem tazminatı ve tamamlayıcı emeklilik sistemi…
Son dönemde emeklilik sisteminin değişeceğine yönelik haberler de kafa karışıklığını artırıyor. Emekli aylığı hesaplamalarında köklü değişiklik yapılacak mı? Bu mümkün mü, mümkünse yeni değişiklikler ne getirecek? Ünlü Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuya ilişkin net açıklamalarda bulundu.

GEÇ EMEKLİ OLUN MAAŞ ARTAR SÖYLEMİ MÜMKÜN DEĞİL
“Geç emekli olun maaş artar söylemi mümkün değil” diyen Erdursun, “Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı televizyon programında emeklilik sisteminde değişiklik yapılmayacağını, emeklilik için 2024’den 2025’e girerken güncelleme katsayı hesabından dolayı oluşacak zararın telafi edilmeyeceğini, kıdem tazminatının fona devir olmayacağını söyledi. Sayın Bakan’ın açıklamalarını bir sosyal güvenlik uzmanı olarak izledim, yaptığı açıklamalar ile Çalışma Bakanı’nın bu konulara hâkim olmadığını gördüm. Çalışma Bakanı’nın açıklamalarında, "Emekli olmayın, emekliliği hak etseniz dahi daha çok çalışarak ileride emekli olduğunuzda alacağınız emekli aylığınızı arttırırsınız" söylemi aslında mevcut durumda mümkün gözükmüyor. Bir önceki yazımda; çalıştığınızda aylık bazda bildirilen brüt prime esas kazançların emekli aylığına etkisini yazmıştım. Ancak sadece prime esas kazançlar yani maaşlarınız emekli aylığını belirlemiyor. Yüksek brüt ücretlerle çalışanların aylık bazda emekli aylıkları artar mı? Az da olsa artar, ancak enflasyonun düşme eğilimde olduğu dönemde bu kişiler zarar eder. 2024’te emekli olursa 42.835 TL emekli aylığı alacak kişi emekli olmaz ise 2025’te sistemde emekli olduğunda alacağı emekli aylığını 29.985 TL olarak görür. Bu durumda Çalışma Bakanı’nın ‘emekli olmayın daha çok çalışın emekli aylığınızı arttırırsınız’ söylemi havada kalıyor” dedi.

HESAPLANAN AYLIK DEĞİL EN DÜŞÜK AYLIK VERİLİYOR
Bakan Işıkhan’ın diğer bir açıklamasının da “Emekli aylığı hesaplama sistemimiz çok iyi, bu sistemde de bir değişiklik düşünmüyoruz” şeklinde olduğunu söyleyen Erdursun, “Emekli aylığı hesaplama sistemi Çalışma Bakanının dediği gibi gayet iyi ise neden çalışanlar emekli olduğunda hesaplanan aylığı değil de devletin belirlediği en düşük emekli aylığını almak zorunda kalıyor” diye konuştu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.