Konya'da Brezilya iklimi: Kendisini anavatanında hisseden domateslerden yüksek verim elde edildi

Konya'da Brezilya iklimi: Kendisini anavatanında hisseden domateslerden yüksek verim elde edildi

Konya Ovası’nda Yüksek Teknolojiyle Domates Üretimi: Ultra Klimalı Seralarda Anavatan İklimi

Domates üretimi en yüksek 10 ülke açıklandı! Türkiye, ABD'yi geride bıraktı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre domates üretimi en yüksek 10 ülke açıklandı. Türkiye'nin dünyadaki domates üretimindeki payı bir kez daha resmileşti. Buna göre ilk 4 ülke şöyle:

Çin 68,2

Hindistan 20,6

Türkiye 13,1

ABD 10,2

KONYA TÜRKİYE'NİN DOMATES ÜRETİMİNDE LİDERİ Mİ?

Konya'da kurulan ultra klimalı seralarda, topraksız tarım ve tam otomasyon sistemiyle yılın 12 ayı ilaçsız domates üretimi yapılabiliyor.

DOMATESLER KENDİSİNİ BREZİLYADA SANIYOR

Konya Şeker tarafından kurulan ve Torku markasıyla üretim yapan Ultra Klimalı Seralar Türkiye'nin domates ekonomisine önemli bir katma değer sağlıyor.

Türkiye’de türünün tek örneği olan bu ileri teknoloji seralarda, domates üretimi anavatan iklim koşullarına uygun olarak yapılıyor. "Bitki kendini anavatanında hissediyor"

ÇOK ÖZEL SERA

Ziraat Mühendisi Oğuz Gümüş, Konya’da kurulan bu özel seranın klasik seralardan farklı olarak soğuk iklim koşullarına göre tasarlandığını ve tamamen kontrollü bir ortamda üretim yapıldığını ifade etti.

“Bu sera, bilim insanlarının aksine bitkinin soğuk ortamda daha verimli üretim yapabildiğini gösteriyor. Çünkü burada bitki kendini anavatanındaki gibi hissediyor” diyen Gümüş, verimlilik ve kalite açısından oldukça iddialı olduklarını ifade etti.

TAM OTOMASYON, NOKTA ATIŞI BESLEME YÖNTEMİ

Topraksız tarım yapılan bu seralarda Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen kokopit kullanılıyor.

Gümüş, “Toprak yerine kullandığımız bu materyalin içinde bitki kökleri yer alıyor. Besinlerin tümünü laboratuvar ortamında ölçerek, bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar ve sadece ihtiyaç duyduğu kadar veriyoruz. Ne eksik ne fazla” ifadelerini kullandı.

SERA İÇİNDE SICAKLIK VE NEM, TAM OTOMASYON SİSTEMİYLE YÖNETİLİYOR

Gümüş, içerideki ortamın tüm noktalarda eşit sıcaklık ve nem değerlerine sahip olduğunu vurguladı: “Dışarısı 28 dereceyken içeride sabit 24-25 derece sağlıyoruz. Bitkinin gelişimi için ideal olan %75 nem ve 25 derece sıcaklık, gün boyu sürdürülebiliyor.”

SUYU GERİ KAZANAN SİSTEM

Konya gibi su kaynaklarının kısıtlı olduğu bir bölgede yapılan bu üretimin en dikkat çekici yönlerinden biri de suyun geri kazanımı. Tesisin atık suyu yeniden arıtılarak üretimde kullanılıyor. Böylece hem su tasarrufu sağlanıyor hem de çevreye duyarlı bir üretim modeli uygulanıyor.

KİMYASAL İLAÇ YOK

Seralarda kimyasal ilaç kullanılmadığını belirten Gümüş, tüm zararlılarla biyolojik mücadele yöntemleriyle baş ettiklerini belirtti. “İlaç kalıntısı olmayan bu ürünler, yıkanmadan dahi güvenle tüketilebilecek temizlikte. Bu da Torku domateslerinin en önemli farklarından biri,” dedi.

BREZİLYALI DOMATESLER

Gümüş, kamuoyunda sıkça konuşulan “ata tohumu” tartışmalarına da değindi. “Domatesin anavatanı Brezilya. Anadolu topraklarında yetişse de bu gerçek unutulmamalı. Elbette yerli ve köy tohumlarımız önemli ama her ürünün ata tohumu bizde olmayabilir,” sözleriyle, yerli üretimin değerinin yanı sıra bilimsel gerçeklere de vurgu yaptı.

Konya’da Örnek Bir Model Konya’nın su sıkıntısı yaşayan bir bölge olduğuna dikkat çeken Gümüş, bu gibi teknolojik yatırımların Türkiye tarımı açısından önemli örnekler sunduğunu ifade etti. “Tam otomasyon, biyolojik mücadele, geri kazanımlı su sistemi gibi yöntemlerle Türkiye’ye örnek olacak bir model kurduk,” diyen Gümüş, bu sistem sayesinde ürünlerini hem iç pazarda hem de ihracatta rekabetçi kılabildiklerini belirtti.

Kaynak: tarimpusulasi.com

Kaynak:Olcay Kurt

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.