İŞKUR Konya’da en çok gençler istihdam edildi

İŞKUR Konya’da en çok gençler istihdam edildi

Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş ile 2024 Yılı Faaliyetleri hakkında sorulan sorulara cevap verdi.

Keleş, “İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması için çalışan; danışmanlık hizmetleri, Aktif İşgücü Programları ve istihdam hizmetleriyle iş arayanların ve öğrencilerin çalışma hayatına girişlerine katkı sunan İŞKUR, İşgücü Piyasasının en önemli aktörlerindendir” dedi.

2024 YILI İŞGÜCÜ PİYASASI AÇISINDAN NASIL GEÇTİ?

İŞKUR olarak yıl içerisinde danışmanlık ve istihdam faaliyetlerimize devam ettik. İşyerlerini ziyaret ederek yürürlükteki programlar hakkında bilgi verdik, açık iş taleplerini alıp, uygun iş arayanları işe yönlendirdik. Lise ve üniversitelerimizde birçok program ve eğitim gerçekleştirdik. Bilindiği gibi insanların kendini geliştirmeye, yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürmeye, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirmek için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı var. İnsanlar çalışarak mal ve hizmet üreterek toplumsal refaha katkı sağlar. Bu şekilde mutlu ve huzurlu olur. Bu itibarla, İŞKUR olarak işsizlikle mücadele ederek mevcut istihdamın korunması, artırılması ile ilk defa işgücü piyasasına girmeye hazırlanan gençlere yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz.

İlimiz hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizmde merkez il olarak bölgedeki diğer illere rehberlik görevini yerine getiren, ülke ekonomisine ciddi katkılar veren bir üretim şehri konumundadır. Genç nüfus potansiyeli, 5 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 150 bin öğrencisi ile işgücü piyasasının arz yönünü güçlendirmektedir. Piyasanın talep yönü de bilindiği gibi güçlü sanayi altyapısı ile gelişime açıktır. Gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırım yönünden geleceğe umutla bakan şehrimizde istihdamın geleceği de umut vermektedir. Konya

Ticaret Odasının çalışmalarından edindiğimiz bilgiye göre Makine İmalat Sanayi, Otomotiv Yan Sanayi, Plastik, Tarım Makineleri, Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı, Mobilya, Gıda sektörleri öne çıkan sektörlerdir.

Türkiye’deki otomotiv şirketlerinin %30’unun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye ve Türkiye’deki başlıca ana alüminyum üretim tesislerinden birine sahiptir.

Bu itibarla piyasanın arz ve talep taraflarını bir araya getirmeye yönelik çalışmalarımız 2024 yılında gayet verimli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Aynı azim ve kararlılıkla 2025 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz.

İŞKUR, İŞGÜCÜ PİYASASINDA ÖZEL POLİTİKA GEREKTİREN GRUPLAR İÇİNDE YER ALAN GENÇLERE, KADINLARA VE ENGELLİLERE YÖNELİK NE TÜR HİZMETLER SUNMAKTADIR. BU KONUDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

İşsizlikle mücadele kapsamında hususiyetle özel politika gerektiren grup içerisinde yer alan engelli, eski hükümlü, uzun dönemli işsizler ile kadın ve gençlerimizin istihdamına yönelik olarak danışmanlık ve istihdam faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR’un faaliyetlerine olan ilgi her geçen yıl artmaktadır. 2024 yılında hizmetlerimizden yararlanmak üzere İl Müdürlüğümüze başvuranların %43’ü kadınlardır. Yine bu dönemde işe yerleştirilenler içerisinde kadınların oranı yaklaşık %32’dur. Geçen yıla göre artış sağlanmıştır.

2024 yılında İŞKUR’un hizmetlerinden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların yaklaşık %34’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. Bu oran 2023 yılı ile aşağı yukarı aynıdır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı 15-24 yaş arası gençlerin yaklaşık %39’u işe yerleştirilmiştir. Geçen yıla göre artış olmuştur.

Genç istihdamına yönelik teşviklerin ve işbaşı eğitim programlarının daha geniş işveren ve iş arayan kitlesi tarafından bilinip yayılması ve uygulanması amacıyla iş yeri ziyaretleri gerçekleştirmekte, işverenlerin yoğun olarak yer aldığı etkinliklere, fuar ve organizasyonlara katılarak bu konuda bilgilendirme yapılmaktadır.

Eğitim kurumu toplantı salonu, meslek bilgi merkezi vb. yerlerde öğrencilerden oluşturulan gruplara, meslek seçiminin önemi ve meslek seçiminde dikkat edilecek noktaların anlatıldığı, meslekler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı, mesleki eğitim olanakları, bir üst eğitim-öğretim seçenekleri vb. anlatıldığı grup çalışmalarına devam edilmektedir. Özellikle ilçelerimizde yer alan ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirdiğimiz eğitim programları ile gençlerimize meslek seçiminin önemi hakkında açıklamalarda bulunuyor, kariyer planlamalarına destek oluyoruz.

2024 Yılında 318 okula gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde 386 grup görüşmesi gerçekleştirerek yaklaşık 21 bin öğrenciye meslek seçiminin önemini anlatarak kariyer planlarına destek olduk. Liselerde Meslek Tanıtım Günü etkinliği düzenledik.

2024 yılında İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunanların %3,1’ini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Geçen yıl da aynı oranda başvuruda bulunulduğunu tespit ediyoruz. Engelli iş arayanlar için İl Müdürlüğümüzde her hafta çarşamba günü iş görüşmesi yapılmaktadır.

Engelli istihdam edecek özel sektör işyerlerinin temsilcileri ile iş arayan engelli vatandaşlarımızı İl Müdürlüğümüzde buluşturarak iş görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Bu dönemde kamu ve özel sektör tescil işlemleri de dahil olmak üzere 2.048 engelli iş arayan vatandaşımız istihdam imkanına kavuşmuştur.

Yine kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü kişilerin Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla engellilerin e-Devlet, eski hükümlülerin koruma kurulu veya denetimli serbestlik müdürlüğü üzerinden Komisyona sunacakları projelerde;

Engelli Hibe Projesi kabul edilenlerin hazırladıkları proje konusuna göre 300 bin ile 400 bin arasında hibe desteği alabilmektedir.

Aynı şekilde İŞKUR, eski hükümlü vatandaşlarımızın verilecek desteklerle birlikte kendi işlerini kurmasına, mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla hibe destekleri sunmaktadır.

Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir. Projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere yine sektörlere göre 240 bin ile 300 bin ₺ arasında “kuruluş desteği” sağlanmaktadır.

ÜNİVERSİTELERE YÖNELİK HİZMETLERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Kurum olarak eğitime özellikle mesleki eğitime önem vermekteyiz. Çünkü eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirerek ekonomik büyüme ve gelir artışının anahtarı olmaktadır. Sürekli istihdamın sağlanmasında işsizliğin azaltılmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde; mesleki eğitim, işgücünün piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların iş birliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan ve her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur.

Konya, yaklaşık 150 bin öğrenci sayısı ile öğrenci sayısı bakımından Ülkemizde dördüncü sırada yer almaktadır. Bu itibarla hizmetlerinin merkezine insanı ve nitelikli istihdamı alan ve işgücü politikalarını insanların istihdamına katkı sunacak şekilde geliştiren İŞKUR olarak, ilimizde faaliyette bulunan üniversitelerde İŞKUR Kampüsü açtık. Burada, öğrencilerin; işgücü piyasası, Kurum faaliyetleri, iş arama becerileri, işverenle mülakat/görüşme teknikleri, özgeçmiş hazırlama gibi konularda bilgilenmesini, işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına, teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yardımcı olan İşbaşı Eğitim Programı gibi aktif işgücü hizmetlerinden yararlanabilmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktayız.

Bugün tüm dünyadaki tecrübeler göstermektedir ki; işsizlik gibi çok yönlü bir sorunun etkilerinden gençleri korumak, onların gelecek kaygısı taşımadan, üreterek, kendi hayatlarını inşa etmelerini sağlamak, kamu ve özel kesim ile sosyal tarafları da içine alan topyekûn bir sorumluluk ve mücadeleyi gerektirmektedir.

Bu itibarla Üniversitelerimizin Kariyer Merkezleri ile çok iyi ilişkiler kurduk. İş birliği içerisinde birçok faaliyet gerçekleştirdik. 2024 yılında Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Kariyer Merkezleri ile gerçekleştirdiğimiz programlarda işgücü piyasası hakkında, iş arama kanalları kendini tanıma, işveren beklentileri, öz geçmiş hazırlama, mülakat öncesi hazırlıklar ve mülakat konularında bilgilendirildiği uygulamaları eğitimlerinin yapıldığı iş kulübü eğitim faaliyetleri gerçekleştirdik. Aynı şekilde üniversitelerin kariyer merkezleri ile kariyer planlama derslerinde, kariyer programlarında ve diğer çalışmalarda iş birliğine devam ediyoruz. 2024 yılı içerisinde sadece üniversitelerle 59 grupta 717 kişiye toplamda ise 173 grupta 2.056 katılımcıya iş kulübü eğitimi verdik. Üniversitelere yönelik programlarımızı 10 kattan fazla artırdık

İŞKUR OLARAK MESLEKİ EĞİTİM KONUSUNDA NELER YAPIYORSUNUZ?

Teşekkür ederim. İşverenlerimiz bilir her yıl İşgücü Piyasasının nabzını tutan bir araştırma yapıyoruz. Veri tabanı Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen 2 bin 500 üzerinde firmayla yüz yüze görüşmek suretiyle mevcut çalışan yapısını ve ileriye dönük işgücü talebini soruyor buna göre uygulanacak yıllık işgücü eğitim planını hazırlıyoruz. İŞKUR olarak bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek veya değiştirmek isteyen vatandaşlarımıza iş yerlerinden veya kamu kurumlarından gelen talep doğrultusunda kurs açıyor bir meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz.

İşbaşı Eğitim Programı ile tecrübesi olmayan meslek sahiplerinin sektörü, işi ve işyerini tanımak teoriden aldığı bilgiyi işyerinde makine başında veya işin içinde deneyimleme imkanına kavuşmaktadır. İlgili mevzuatı gereği en az 5 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilen İşbaşı Eğitim Programından yararlanmak isteyen iş arayanlar için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.