İşte ucubenin yerine yapılacak restorasyon
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Alaaddin Tepesi 2. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Proje Yarışması”nın sonuçları belli oldu. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya tarihine iz bırakacak çok önemli bir yarışmanın nihayete erdiğini belirterek, amaçlarının Alaaddin Tepesi’nin tarihi dokusuyla yeniden şehrin odağı haline gelmesi olduğunu ifade etti.
Jüri üyelerine ve yarışmaya katılan tüm yarışmacılara teşekkür eden Başkan Altay, “Alaaddin Tepesi, 2. Kılıçarslan Köşkü ve arkeolojik alanının korunması, tarihi ve kültürel geçmişin ön plana çıkartılması için önemli bir yarışma düzenledik. Alaaddin Tepesi’nin tarihi dokusuyla yeniden şehrin odağı haline gelmesini ve şehir merkeziyle buluşturulmasını hedeflediğimiz bu yarışmada seçkin jüri üyeleri görev aldı. Birbirinden değerli eserlerin değerlendirmeye alındığı yarışmadan çıkan sonuç şehrimizin yarılarına damga vuracak. Dar’ül Mülk Konya’mız için hayırlı olsun” dedi.
Eserlerin özenle değerlendirildiği yarışmada birinciliği Dr. M. Batu Kepekcioğlu ve ekibinin projesi kazandı. Yüksek Mimar Yusuf Burak Dolu ve ekibinin projesi ikinci olurken, Mimar Tuna Han Koç ve ekibinin hazırladığı proje ise üçüncülüğe layık görüldü. Yarışmada ayrıca 4 projeye de mansiyon ödülü verildi. Mimar Seden Cinasal Avcı, Dr. Mimar Ömer Özeren, Yüksek Mimar Yılmaz Değer, Mimar Ömer Devrim Aksoyak ve birlikte çalıştıkları ekip üyeleri de mansiyon ödülünü kazananlar arasına girdi.
OY ÇOKLUĞU İLE KEPEKCİOĞLU KAZANDI
Yarışmada birinciliği Dr. M. Batu Kepekcioğlu ve ekibinin projesi kazanırken 7 üyeden 3’ü olumsuz oy kullandı. Oy çokluğu ile birinciliğe layık görülen projeye ilişkin yapılan jüri değerlendirmesinde “Vaziyet planı çerçevesinde önerilen yapı izi bilgi alanları ve buna bağlı arkeopark rotası, durakları, açık hava sergi alanları, ulaşım ana planı kararlarına uygun bisiklet yolu önerisi olumlu bulunmuştur. Öneri proje, birinci aşama için geçerli olan genel notlar kısmındaki görüşlere en çok dikkat eden proje olarak değerlendirilmiştir. Serbest sergileme ve izleme imkanı sunan geniş açıklık ve strüktürün, aşamalı yapı için eklenebilir oluşu, açılı birleşimler için olasılıklar sunması olumlu bulunmuştur. Yüzeylerde ve özellikle köşk kalıntısı doğu cephesinde camın azaltılabilmesini sağlayan koruyucu iskeletin boyutları başarılı bulunmuştur. Kazı koruma ve sergileme alanları için önerilen otomasyon sistemine adaptif hareketli düzenek ve güneş ışınlarının şiddetine göre çatıyı tamamen örtecek hafif örtü sistemi açısından başarılı bulunmuştur. Oy çokluğu ile birincilik ödülüne layık görülmüştür” ifadelerine yer verildi.
3 JÜRİ ÜYESİ OLUMSUZ OY KULLANDI
“Yarışmaya katılan öneriler içinde birincilik ödülü alabilecek nitelikte proje bulunmadığı kanaatindeyiz” diyen üç üye karşı oy kullandı. Gerekçede ise, “Projenin 2. aşamadaki öneriler arasında en iyi proje olmasına rağmen, alandaki özgün sur kalıntılarını sergileme ve sunma konusunda hatalar içermesi, önerilen örtü sisteminin kalıntılarla yer yer ilişkisini kaybetmesi, farklı açıklıklarda aynı boyutlarda taşıyıcıların önerilmesi, taşıyıcı sistemde stabilite sorunlarının mevcudiyeti, üst örtüdeki ve cephelerdeki cam kullanımının gereksiz ve abartılı bulunması, malzeme seçiminde ahşap ile çelik arasında tereddütte kalınması, kalıntı örtüleri için yaptığı öneride, kalıntıların niteliği dikkate alındığında fazlalıklar içermesi gibi sebeplerle birincilik ödülüne layık olmadığı düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı. Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye “kilicarslanyarisma.konya.bel.tr” adresinden ulaşılabiliyor.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.