Kimse bilmiyor Konya'da yetişiyor! Kış karpuzu, hasat için gün sayıyor

Kimse bilmiyor Konya'da yetişiyor! Kış karpuzu, hasat için gün sayıyor

Karpuz sezonunun artık yavaş yavaş sonuna gelirken, Konya'daki üreticiler kış karpuzu hasadı için gün saymaya başladı.

Genelde Trakya'da Yetişen Kış Karpuzu Türkiye'nin belirli bölgelerinde de ekiliyor. Konya'da genelde Seydişehir ilçesi, Meram ilçesi Çayırbağı Mahallesi'nde ekilen kış karpuzunun hasadı için geri sayım başladı. Kış karpuzu olarak bilinen ve genelde ismi Sarı karpuz olarak anılan lezzet damakları şenlendiriyor.

616x321-sari-karpuz-kansere-karsi-savasiyor-vucudu-temizliyor-1534951814301.webp

Yıllar önce Anadolu’da ekilen ama sonrasında unutulan sarı karpuz, kaybettiği itibarını geri alıyor. Konya'nın Seydişehir ilçesi ve Meram ilçesi Çayırbağı Mahallesi'ndeki çiftçiler sarı karpuz hasadı için gün saymaya başladı. Konya merkezdeki tezgahlarda kendine fazla yer bulamayan sarı karpuza vatandaşlar Çayırbağı Mahallesi ve Seydişehir ilçesinden ulaşıyorlar. Sarı karpuz Eylül ayının sonlarına doğru hasadı yapılırken, tezgahlardaki yerini Ekim ayının başlarında alıyor.

Sarı Karpuz Nedir?
Sarı karpuz, içi sarı olan bir karpuz çeşididir.
Kış karpuzu, Çin karpuzu gibi isimlerle de bilinir.
Çekirdekleri tohum olarak saklanır.
Bildiğimiz karpuzdan tek farkı içinin sarı olmasıdır.
İçi kırmızı olan karpuz likopen bakımından zengindir. Ancak sarı karpuz genetik bir mutasyon geçirdiğinden likopen oranı düşüktür.
Buna karşın içerdiği vitamin ve mineraller açısından sarı karpuzun da değerli bir meyve olduğunu söyleyebiliriz.
Sarı karpuz, içi kırmızı olan karpuzun içerdiği besin öğelerinin çoğuna sahiptir.
Yüksek oranda A, B ve C vitamini içerir. Beta karoten, sodyum ve potasyum açısından zengindir.
Bir porsiyon sarı karpuz tükettiğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 21’ini, A vitamini ihtiyacının ise yüzde 18’ini karşılamış olursunuz.

yellow-watermelon-seeds03561643979.webp

Sarı Karpuz Tadı Nasıl?
Sarı karpuz dışarıdan bakıldığında kırmızı karpuz ile aynıdır. Ancak kesildiğinde içinin sarı olduğu görülür.
Hatta sarı karpuzu bilmeyenler, kelek veya aşılanmış karpuz aldığını zannedebilir. Oysa sarı karpuz başlı başına bir karpuz türüdür.
Sarı karpuzun besin değeri ve görüntü bakımından kırmızı karpuza benzediğinden bahsettik. Peki ya tadı? Ne dersiniz tadı da kırmızı karpuz gibi midir?
Sarı karpuzun tadı kırmızı karpuza kıyasla daha tatlıdır. Kayısıyı anımsatan bir tada sahiptir.

*CİHAD ALPAN

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum