Türkiye'nin enerji geleceğinde Konya güneş ve rüzgâr enerjisi üretimiyle artık başrolde

Türkiye'nin enerji geleceğinde Konya güneş ve rüzgâr enerjisi üretimiyle artık başrolde

Türkiye'nin enerji geleceğinde Konya artık başrolde. Yeşil enerjide Konya adeta başkent konumuna yükseldi. Bir tarım ambarı olan Konya güneş ve rüzgâr hasadında da başı çekiyor. İşte haberin ayrıntıları.

Dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş santrali olan ve toplamda toplam 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanacak YEKA GES-1 ihalesi kapsamında kurulumu tamamlanan Karapınar'daki güneş santralinde 3 milyon 256 bin 38 adet panelde güney hasadı gerçekleştiriliyor.

Kalyon Enerji Yatırımları AŞ Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürler Duman, Konya'nın Karapınar ilçesinde kurulan ve dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin mart itibarıyla tam kapasite elektrik üretimine başladığını bildirmişti.

Tahıl ambarı olan Konya'da güneş hasadı artık daha da yaygınlaştı. Bir çok bölgede güneş enerjisi tarlaları devreye girdi. Türkiye ve Konya Konya sanayi her geçen gün daha da gelişirken enerji ihtiyacı ise her geçen gün artıyor.

Son verilere göre Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesi 13 bin megavatı aşmış durumda.

5 BİNA YAKIN GÜNEŞ TÜRBİNİ

Türkiye'nin 7 bölgesinde işletmedeki yaklaşık 280 santral ve 4 bin 360'dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, Türkiye'nin rüzgar sanayisi tesisleri içinde 7 kule, 4 kanat, 4 jeneratör ve dişli kutusu tesisi, yüzlerce farklı rüzgar sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor.

Rüzgar enerjisinin günlük elektrikteki üretim payı yaklaşık yüzde 14'e çıkarken, yıl sonuna kadar tamamlanacak farklı birçok proje ile bu oranın artacağı hesaplanıyor.

Türkiye, 33 bin megavatlık yenilenebilir elektrik kurulu güç kapasitesini 2035'te 120 bin megavata çıkarmak için çalışmalara yoğun şekilde devam ediyor.

YEKA YARIŞMALARI YENİLENEBİLİR KURULU GÜCÜNE YÜKSEK KATKI SUNUYOR

Bu ay başında gerçekleştirilen, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı rüzgar enerjisi (YEKA RES 2024) yarışmalarında 3 ildeki 5 YEKA'da toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesi tahsis edilmişti.

Böylelikle, söz konusu gelişmelerle rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam elektrik üretimindeki payının artırılması hedeflenirken, aynı zamanda üretim tesislerinden satın alınan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltıyor, yenilenebilir enerji teknolojilerinde yerli üretimin geliştirilmesine ve kalifiye insan kaynağı kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanıyor.

2,2 MİLYAR DOLARLIK ÜRETİM

Öte yandan, geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin rüzgar santrali ekipman imalatının ekonomik değeri 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alana yapılacak yatırımlarla Türkiye'nin potansiyelinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor.

Türkiye'nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren 280 rüzgar santrali ve 4 bin 360'dan fazla türbinle rüzgardan enerji üretilirken, toplam kurulu güç 13 Şubat itibarıyla 13 bin 43 megavata ulaştı.

Son 22 yılda enerji talebi 3 katına çıkan Türkiye, bir yandan bu artan talebi karşılamak için yeni proje olanakları sağlarken, bir yandan dışa bağımlılığı azaltmak için yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlara hız kesmeden devam ediyor.

KONYA TÜRKİYE'NİN ENERJİ KALBİ OLMA YOLUNDA

Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar ve güneş bakımında oldukça avantajlı bir il olarak gösteriliyor.

51 üretim tesisiyle toplam kurulu gücü 281 MW olan ilimizde üretimin önemli kısmı fosil yakıtlardan (121 MW) ve güneş enerjisinden (117 MW) sağlanmakta.

Özellikle Konya’nın güney ilçelerinde rüzgar enerjisinden elektrik üretme imkânı bulunuyor. Konya için rüzgar enerjisi santrali kurulabilecek toplam kurulu güç kapasitesi yaklaşık 2.000 MW olarak ifade ediliyor. Konya'da toplam 136 MW’lik RES kurulması için lisans alınmış durumda.

KONYA'NIN İKİ DOSTU GÜNEŞ VE RÜZGÂR

Konya ili, güneş enerjisi sektöründeki mevcut durumu ve sahip olduğu potansiyeli bakımından ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisi. Yüksek güneş ışınımı değerleri, elverişli arazilerin varlığı gibi nedenlerle güneş tarlası yatırımlarına uygunluğu ve güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmaya sahip olması nedeniyle bu yatırımları destekleme potansiyeli bakımından önemli üstünlüklere sahip.

Kırk'a yakın güneş enerjisinden elektrik üretim tesisi bulunan ilde bu açıdan Türkiye’de ilk sırada. Türkiye'nin ilk ve faaliyette olan tek Enerji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Karapınar’da bulunuyor. Karapınar İlçesi’nde, “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” ilan edilerek güneş enerjisi yatırımlarına tahsis edilmek üzere toplam alanı 61.585.762 m² ve alternatif maliyetleri çok düşük olan üç ayrı arazi belirlenmişti.

KONYA GÜNEŞ TARLASINDA BAVYERAYI SOLLAYACAK

Güneş ışınımı değerleri dikkate alındığında, belirlenen arazilerde kurulacak herhangi bir güneş tarlasından elde edilecek elektrik enerjisi miktarı, dünyada güneş tarlası yatırımlarının en yoğun yapıldığı Almanya’nın Bavyera bölgesine göre yaklaşık % 70 daha fazla olacağı ifade ediliyor.

Bu açıdan Karapınar, dünyanın en büyük tek parça güneş santraline ev sahipliği yapmaya başladı. Konya’nın güneş enerjisi vizyonu; “Konya’yı, Türkiye’deki güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarının en önemli "ev sahibi; bu yatırımlar için ihtiyaç duyulan malların, hizmetlerin ve teknolojilerin üretildiği, yeni ve ileri güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirildiği ve geliştirilen teknolojilerin ihraç edildiği bir endüstri bölgesi durumuna getirmektir.” şeklinde belirlenmiş durumda.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.