Konya resmen Ayva'yı yedi. Teori doğru çıktı hava sıcaklığı aniden düştü

Konya resmen Ayva'yı yedi. Teori doğru çıktı hava sıcaklığı aniden düştü

Halk arasında bilinen ve yaş almış büyüklerimizin tahmin yürüttüğü ayva takvimi, teorik olarak tuttu.

Konya'da kar yağışı yüzleri güldürdü. Genellikle yaş almış büyüklerimiz kış yada yaz aylarının nasıl geçeceği konusunda toprağın yada bitkilerin tepkilerine bakarak tahmin yürütürlermiş. Bu teorilerden biride Ayva meyvesi bol olunca kışın sert ve bol yağışlı olacağı yönünde olurmuş.

whatsapp-image-2024-09-24-at-16-47-09.jpg

Bu sene ayvanın bol olması sebebi ile bir çok kişi kış mevsiminin sert geçeceğini söylese de bir çok kişide karşı çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl kar yağışına hasret kalan Konya başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok ili Kasım ayı ile birlikte kar ile tanıştı. Buna göre ayva tahmini yapan büyüklerimiz kuruttukları ayvaları sıcak evlerinde kar yağışı manzarasına karşı yedi. Ayva tahmini yapanları haklı çıkartan bu senaryo Atalarımızın doğaya ne kadar büyük önem verdiklerinin gösterisi olarak nitelendirildi.

AYVA BOLSA KIŞ SERT GEÇER
Bu sene ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken yaşlılar, bunun kışın sert geçeceğinin alameti olduğuna işaret ediyorlar. Bilimin bu kadar ilerlemediği, hava tahminlerinin bilimsel metotlarla değil doğadaki bazı belirtilere bakılarak yapıldığı dönemlerden kalma inanış ve tahminlere göre; hayvanların hareketlerinden, ağaçların meyve verişlerinden anlamlar çıkarılarak mevsimsel tahminler yapıldığını ifade eden vatandaşlar, “Yeni nesil bunları pek bilmese de ya da inandırıcı bulmasa da doğa bize mevsimler hakkında ipucu veriyor. En yaygın bilinen ayva ağaçlarına göre yapılan tahminlerdir. Eğer ayva bol olursa o yıl kışın sert geçer. Bu yıl ayva ağaçları bereketli meyve tuttu. Adeta dallar kırılıyor. Ayvaların bol olduğu ve serçelerin toplu olarak uçtukları yıllarda kış sert olur" dedi.
KAVAK AĞACI ÜSTEN DÖKERSE…
“Gaybı sadece Allah bilir” inancı çerçevesinde yaygın hava durumu tahminlerine göre; kavak ağacı yapraklarını alt kısımdan dökmeye başlarsa kış yumuşak ve ılıman geçer, yapraklar üsten dökülürse kış sert geçer ve çok soğuk olur. Nar, palamut ve kestane gibi kış ürünleri çok olursa kışın sert geçecektir. Arılar ağaç kovuklarında kovan yaparlarsa o kış sert geçer. Yazın çok sıcaklar olursa kışın çok soğuk olur. Kastamonu civarında da “Dağlarda mantar çok olursa o yıl kar çok yağar” derler.

Kaynak:Mustafa KAYA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum