Konya’da bir mezarlık daha kapatılıyor. 1798’den beri kullanılıyordu
Konya'nın merkezindeki bir mezarlık daha yeni definlere kapatılıyor. Daha önce Üçler Mezarlığı ve Musalla Mezarlığı yeni definlere kapatılmış ve ancak şartlar ve izin dahilinde üzerinden en az 5 yıl geçmek kaydı ile aile fertlerinden birisinin üzerine ikinci bir mezar açılabiliyordu. Bu uygulama artık şehrin en eski mezarlıklarından Tekke Mezarlığı’nda da geçerli olacak. Konya Büyükşehir Belediyesi, Tekke Mezarlığı’nı yeni definlere kapatacak.
İÇERİSİNDE TÜRBE VAR
Tekke Mezarlığı; Selçuklu ilçesi, Molla Gürani Mahallesi, Adakale Caddesi’nde yer alan yamuk planlı mezarlık 20.000 m2lik bir alanı kaplıyor. Doğuda ve güneybatıda olmak üzere iki giriş kapısı mevcut mezarlık içerisinde Hocacihan (Mursaman) Türbesi yer alıyor.
Tarihî mezar taşlarının büyük bölümü Hocacihan Türbesi’nin yakınlarında toplanmıştır. Mezar taşlarında kullanılan malzeme Sille taşı ve mermerdir. Kemer formu olarak yarım daire kemer, sivri kemer, üçgen alınlık, farklı tepelikler, sarıklı ve fesli başlıklar tercih edilmiştir. Bazı mezarların hem baş hem ayak taşı, bazılarının ise yalnız baş taşı mevcuttur.
Cumhuriyet Dönemi mezar taşlarında ise mermer, Sille taşı ve beton malzeme kullanılmış, genellikle hem baş hem ayak taşının bulunduğu çerçeveli mezar tipi tercih edilmiş.
TANINMIŞ İSİMLERİN MEZARLARI BURADA BULUNUYOR
Mezarlıkta Mevlâna Dergâhı kâtibi Nuri Efendi, Konya Valisi Mustafa Kâzım Bey ve Konya’da önemli eserleri bulunan XX. yüzyılın ünlü mimarlarından Mimar Muzaffer Bey’in mezarları yer almaktadır. İ. H. Konyalı’nın belirttiğine göre Sadreddin Konevi Mezarlığı ortadan kaldırılırken Muzaffer Bey’in kemikleri buraya nakledilmiştir. Ancak günümüzde mezarın yeri belli değildir.
Mezarlığın doğusunda, bahçe duvarının dışında Hocacihan (Mursaman) Türbesi bulunmaktadır. Türbe Selçuklu Dönemi yapısı olması ve mezarlığın Selçuklu döneminden kaldığı düşünülse de yapılan incelemelerde mevcut mezar taşları içerisinde en erken tarihli mezar taşının 1213/1798-99 yılına ait olduğu görüldü. Fakat mezarlıkta yüzeyi bozulan, toprak altında kalan ve kırılan çok sayıda mezar taşı bulunuyor. Bu mezar taşları yeterince okunamadığından mezarlıkta bundan daha eski bir mezar taşının olup olmadığı anlaşılamadı. (kaynak: konyapedia)
Kaynak:Olcay Kurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.